Pljevlja: Funkcioner DPS-a bez Doma kulture

Opština je zajedničku ponudu firmi GP Obnova Pljevlja, Lars Fire, Timing Podgorica, V Projekt, Efusion Nikšić, ocijenila kao neispravnu
273 pregleda 0 komentar(a)
Dom kulture Pljevlja (Novina)
Dom kulture Pljevlja (Novina)
Ažurirano: 13.02.2015. 06:30h

Opština Pljevlja ni treći put zaredom nije uspjela da u zakonitoj proceduri sprovede tender za rekonstrukciju i adaptaciju Doma kulture u tom gradu.

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki obavljajući kontrolu, po službenoj dužnosti, poništila je opet zbog bitnih povreda odredbi Zakona o javnim nabavkama (ZJN) tender, čija je procijenjena vrijednost 1,2 miliona eura.

Opština je kao naručilac 26. decembra ovaj posao dodijelila firmi Tehno-gradnja iz Pljevalja, čiji je vlasnik Mirko Bjeković, član Opštinskog odbora DPS-a, partije koja je sada na vlasti u ovom gradu.

Opština Pljevlja nije uspjela da u zakonitoj proceduri sprovede ovaj tender sada kad lokalnom vlašću rukovodi DPS, ali ni ranije kada su Pljevljima rukovodili SNP i stranke DF-a.

Ponuda Bjekovićeve firma je i tada izabrana kao najpovoljnija, što je Komisija kasnije proglasila nezakonitim.

Bjeković, foto: dps

Opština je zajedničku ponudu firmi GP Obnova Pljevlja, Lars Fire, Timing Podgorica, V Projekt, Efusion Nikšić, ocijenila kao neispravnu.

"Državna komisija nalazi da je naručilac u tenderskoj dokumentaciji označio proizvođače i naveo tačan tip proizvoda, a da takav navod nije praćen riječima „ili ekvivalentno“, čime je postupio suprotno odredbama člana 51 ZJN", ističe se, između ostalog, u obrazloženju odluke Državne komisije.

Opština Pljevlja je suprotno ZJN u tenderskoj dokumentaciji označavala konkretne robne znakove određenih proizvođača uz navođenje riječi „slično“ i „sl.“ i tokom tendera nije ispravila navedene nepravilnosti.

U Opštini Pljevlja juče su bili iznenađeni odlukom Komisije da treći put poništi tender jer su kako tvrde „ovaj najtemeljnije obradili, te da je sve urađeno po zakonu“.

Iz Opštine je „Vijestima“ nezvanično rečeno da je razlog zbog kojeg je poništen tender banalan, te da je simptomatično što ni godinu nakon što je raspisan prvi tender, još nije izabran izvođač radova.

Rekonstrukcija pljevaljskog Doma kulture počela je 2007. godine, a do sada je u ovaj objekat uloženo oko 3,5 miliona eura.

Planirano je bilo da se radovi završe do Dana opštine Pljevlja, odnosno do 20. novembra.

Bonus video: