Ivanović: Za gazdovanje šumama opredijeljeno 4,5 miliona eura

Programom su planirane aktivnosti kao što su uzgoj šuma, sjemenska i rasadničarska proizvodnja, zaštita, uređivanje i korišćenje šuma, kao i izgradnja i rekonstrukcija šumskih puteva
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.02.2015. 15:58h

Vlada je danas usvojila Program gazdovanja šumama za ovu godinu, kojim su opredijeljena sredstva od 4,5 miliona eura, saopštio je ministar poljoprovrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je kazao da je Program gazdovanja šumama usklađen sa obavezama koje proističu iz odredbi Zakona o šumama po kojima šume i šumska zemljišta uživaju posebnu zaštitu, koja se kao opšti interes ostvaruje trajnim očuvanjem šuma i šumskog zemljišta i njihovih funkcija, održivim i multifunkcionalnim gazdovanjem šumama, kao i očuvanjem i unaprjeđenjem biološke i pejzažne raznovrsnosti šuma.

"Svrha donošenja Programa je kvantifikovanje mjera na gazdovanju šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja, na godišnjem nivou, u cilju obezbijeđenja kontinuiteta održivog gazdovanja šumskim resursima”, rekao je Ivanović nakon sjednice Vlade.

Programom su planirane aktivnosti kao što su uzgoj šuma, sjemenska i rasadničarska proizvodnja, zaštita, uređivanje i korišćenje šuma, kao i izgradnja i rekonstrukcija šumskih puteva.

Planirani obim radova za ovu godinu iznosi oko 1,15 hiljada hektara i to njega šuma na površini od 302 hektara, obnova šuma na 673 hektara i podizanje novih šuma na površini od 169 hektara.

"Ovim programom smo stvorili i osnov za pretresanje svih koncesija u oblasti šumasrstva i na godišnjem nivou planirali da program koji obuhvata prihode države prevaziđe ovaj dio koji predstavlja troškove na realizaciji programa", naveo je Ivanović.

Neto razlika u korist prihoda državnog budžeta, kako je dodao, treba da bude negdje oko 2,5 miliona.

Vlada je usvojila i izmjene i dopune zakona o sjemenskom materijalu poljoprivrednog bilja i o sadnom materijalu, koji, kako je podsjetio Ivanović, pripadaju grupi od 12 zakona koji predstavljaju jedno od tri mjerila za otpočinjanje pregovora u pregovaračkom poglavlju 12 koji se odnosi na bezbjednost hrane.

"Osnovni razlozi za donošenje oba zakona proistekli su iz potrebe preciziranja pojedinih odredbi koje se odnose na usklađivanje definicija, pojedinih pojmova i postupaka, kao i potrebe stvaranja pravnog osnova koji je nedostajao za prenošenje pojedinih djelova evropskog zakonodavstva iz odlasti sjemenskog i sadnog materijala kroz podzakonska akta", rekao je Ivanović.

Iako su oba zakona donešena 2011. godine, kako je dodao, pojedini djelovi evropske legislative iz oblasti sadnog materijala su promijenjeni ili dopunjeni, pa je i Crna Gora morala uskladiti sopstvenu legislativu sa tim izmjenama.

"Sasvim je moguće očekivati i u narednom periodu do 2020. godine da periodino pravimo izmjene i dopune pojedinih zakona zbog toga što se u međuvremenu mijenja i evropsko zakonodavsto", saopštio je Ivanović.

On je kazao da su pojedine odredbe zakona promijenjene i na osnovu dosadašnjeg iskustva u primjeni oba zakona, tako da su izmjenama napravljene promjene kod biljnih vrsta na koje se odnosi zakon, ulogu inspekcijskog nadzora i odgovarajućih kaznenih odredbi.

"Harmonizacijom predmetnih legislativa koje se odnose na sadni i sjemenski materijal predloženim zakonima obezbijediće se dosljedna primjena međunarodnih i evropskih standarda u toj oblasti", naveo je Ivanović.

Vlada je usvojila i Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima za ovu godinu, za koji su opredijeljena sredstva od 147,5 hiljada eura za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resurima.

Bonus video: