Pejović bi novi rok za plaćanje preostala 24 miliona eura

Garancije povjeriocima da odlaganje neće izazvati smanjenje stečajne mase su počete investicije Uniproma od 10 miliona eura
117 pregleda 13 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2015. 06:52h

Kompanija Uniprom do sredine marta, kako sada stvari stoje, najvjerovatnije neće platiti preostala 24 miliona eura za imovinu KAP-a, već će tražiti novo odlaganje. Razlog će biti što još traju sudski sporovi protiv Uniproma i KAP-a, saznaju “Vijesti”.

Garancije povjeriocima da odlaganje neće izazvati smanjenje stečajne mase biće investicije od 10 miliona eura u pogon Elektrolize koje je ugovorio i već započeo Uniprom.

Iz službe za odnose sa javnošću Uniproma saopšteno je juče “Vijestima” da Pejović na tu temu sad ne želi da daje bilo kakve komentare, a stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić nije se javljao na telefon, niti odgovarao na poruke.

Sporovima protiv KAP-a se ne nazire kraj, a oni su razlog za zahtjev

Uniprom je od 19. jula prošle godine preuzeo proizvodnju aluminijuma, sa namjerom da plati u naredna dva mjeseca kupoprodajnu cijenu od 28 miliona. To se, međutim, nije desilo, već je ovom investitoru, nakon saglasnosti države i Elektroprivrede u bordu povjerilaca, odložen rok.

Pejoviću je u drugoj polovini septembra, nakon što je uplatio stečajnoj upravi KAP-a samo četiri miliona eura (za isplatu potraživanja bivših i sadašnjih radnika) odobreno dodatnih šest mjeseci za uplatu preostalog dijela.

Iz Uniproma su najavili da će preostalih 24 miliona, za koje su ponudili samo garancije poslovnog partnera iz firme Metal Investments Limited, uplatiti ukoliko imovina koju kupuju bude oslobođena tereta i bojazni od nepovoljnih ishoda sudskih sporova u zemlji i inostranstvu.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović nije želio da odgovori hoće li opet tražiti odlaganje plaćanja imovine Kombinata aluminijuma Podgorica. Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić ne odgovara na pozive “Vijesti”

Glavni adut u predstojećim razgovorima sa stečajnom upravom KAP-a biće pokrenuta ulaganja u remont ćelija u seriji B Elektrolize, koju Unipriom izvodi po osnovu ugovora sa ukrajinskom firmom PJSC Ukrgrafit. Vrijednost ulaganja je oko 10 miliona eura, i do kraja ljeta bi trebalo da bude završen kompletan remont 264 ćelije u seriji “B”.

Vlasnik Uniproma prije oko pola godine uvjeravao je crnogorsku javnost da njegova kompanija ima 15 miliona eura da odmah plati dio kupoprodajne cijene od 28 miliona eura za imovinu Kombinata aluminijuma u stečaju, dok će dio novca obezbijediti iz kredita, odnosno, uz pomoć njegovih partnera.

Do toga, ipak, nije došlo uz obrazloženje da su problem sudski postupci. Bivši vlasnik KAP-a CEAC Holdins limited pred svim crnogorskim sudovima i dalje, kroz niz žalbi, samo “gomila” sudske procese i na taj način daje razlog Unipromu da odlaže uplatu.

Rasla cijena metala, ali i dolara

Iako Pejović od druge polovine jula plaća uredno sve troškove proizvodnje aluminijuma, nije poznato da li je i koliko njegova firma zaradila prodajući aluminijum u proteklih sedam mjeseci. Nakon njegovom preuzimanja KAP-a značajno je porasla prodajna cijena aluminijuma, a u jednom trenutku i preko 2.500 dolara što je bio rekord u posljednjih šest godina. Posljednjih mjeseci je pala za oko 200 dolara, ali je značajno porasla vrijednost dolara dok Uniprom troškove za struju, glinicu i radnike plaća u eurima.

Državni Montenegro bonus je za potrebe KAP-a kupio električnu energiju do oktobra, po nešto nižim cijenama nego ranije, a Uniprom redovno plaća fakture.

Stečaj u KAP-u uveden je na zahtjev Ministarstva finansija 8. jula 2013. godine. Dug povjeriocima iznosi 360 miliona eura.

Bonus video: