ALARMANTNI PODACI MINISTARSTVA FINANSIJA

Opštine dužne 350 miliona eura, sama Budva čak 107 miliona

Protiv nekoliko bivših gradonačelnika iz DPS-a podnijete krivične prijave. U opoziciji smatraju da su oštetili opštinske kase za mnogo veće iznose od onih za koje se terete
80 pregleda 19 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.02.2015. 18:03h

Dugovi crnogorskih opština državi, bankama i dobavljačima iznose 348,89 miliona eura. To je skoro polovina novca za autoput ili skoro cijeli godišnji budžet Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Podaci o dugovanjima naveli su Ministarstvo finasija da napravi analizu o stanju javnih finansija na lokalnom nivou u koju “Vijesti” imaju uvid. Dugovanja se odnose na prošlu godinu, ali nijesu konačna i nijesu na isti datum.

Dug opštine Budva iznosi njena dva i po ovogodišnja budžeta, koji je 41 milion eura

Od 348,89 miliona 111,68 miliona su neizmirene obaveze (podatak Ministarstva sa kraju juna 2014.) 168,39 miliona je dug po osnovu kredita (septembar 2014.) i 68,83 miliona dug za poreze (novembar 2014.).

Ministarstvo finansija uskoro bi trebalo da ima kompletirane podatke o javnim finansijama opština zaključno sa prošlom godinom.

“Nerealno planiranje i neusklađenost potrošnje sa realnim poreskim kapacitetom privrede i stanovništva u pojedinim opštinama rezultirali su problemima značajnih razmjera, poput visokog nivoa neizmirenih obaveza, dugovanja prema bankama i dobavljačima...”, navelo je Ministarstvo.

Analiza pokazuje da svaka opština ima neku vrstu duga, a dugove za porez nemaju Andrijevica, Kotor, Mojkovac, Plužine, Podgorica, Rožaje i Tivat. Analiza ne obuhvata nove opštine Petnjicu i Gusinje.

Prva na listi dugovanja je prijestonica turizma Budva koja duguje 107 miliona što je oko dva i po ovogodišnja njena budžeta (41 milion). Najveći dio duga od 58 miliona je za izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

Nikšićane zadužili 48 miliona, Grbović naslijedio većinu duga

Dugovanja opštine Nikšić su 47,93 miliona eura, a dug je nastao najvećim dijelom za mandata bivšeg predsjednika opštine Nebojše Radojičića. Nikšićka policija je u martu prošle godine protiv njega podnijela krivičnu prijavu zbog sumnji da je oštetio budžet opštine za 150.00O eura u raspodjeli stambenih kredita, a u novembru još jednu zbog sumanje da je zloupotrijebio polažaj u postupku izgradnje i opremanja pozorišne sale 'Scena 213'.

Aktuelni predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović za “Vijesti” je kazao da što se tiče revidiranja duga njihov predlog je da se to podijeli na period od 20 do 25 godina, i da ga svaka opština otplaćuje onoliko koliko može „uz eventualnu garanciju imovinom“.

Glavni grad Podgorica ima dugovanja nešto veća od 26 miliona.

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić naslijedio je od svog prethodnika Vuke Golubovića dug od 20,16 miliona eura. Po dolasku na funkciju u martu prošle godine protiv Golubovića podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Na spisku sa visokim dugovanjem je i opština Bar koja duguje 18,79 miliona. Dug je nastao za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Žarka Pavićevića. MANS je u junu prošle godine podnio krivičnu prijavu protiv Pavićevića zbog sumnji da je oštetio opštinski budžet za 150 hiljada eura u izborne svrhe.

Nerealno planiranje i neusklađenost potrošnje sa prihodima rezultiralo problemima značajnih razmjera, ukazuje Ministarstvo

Svi bivši gradonačelnici koji imaju krivične prijave su iz redova vladajućeg DPS-a. Stav opozicije je da su bivši gradonačelnici oštetili opštinske budžete za mnogo veće iznose od onih za koje se terete u prijavama.

Posebno su u teškoj finansijskoj situaciji opštine sa sjevera u kojima se ne plaćaju obaveze po osnovu koncesija, a prihodi su im na niskom nivou i zbog lošeg životnog standarda građana.

U Beranama 8 godina bez doprinosa

Dragoslav Šćekić je “Vijestima” kazao da nije dobro da nova rukovodstva snose posljedice prethodnika koji su napravili velike dugove, te da ne mogu dovesti sve u red preko noći bez obzira na želju da konsoliduju javne finansije.

“To nije samo kod nas u Beranama , već i u drugim opštinama. Da se ne bi ova priča doživjela politički, treba reći da isti problem imaju i predsjednici vladajuće koalicije koji su naslijedili svoje prethodnike”, kazao je Šćekić navodeći da u toj opštini osam godina nijesu uplaćivani doprinosi na zarade.

On je kazao da podržava stav ministra finansija Radoja Žugića da se opštinama dozvoli da zaostale zarade iz prethodnog perioda isplate u neto iznosu, a da dugovanja za doprinose uđu u reprogram.

Bijelo Polje dužno ukupno 20 miliona eura, dalo bi joj imovinu

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kazao je “Vijestima” da je jedna od najvažnijih stavki u stabilizaciji javnih finansija opština, o kojoj se usaglašavaju, izmirenje obaveza prema državi zamjenom potraživanja za imovinu i održiva dinamika reprograma postojećih obaveza.

Dodao je da je dogovoreno i posredovanje države u pronalaženju povoljnijih izvora finansiranja iz ugla kamatne stope i ročnosti postojećih obaveza kod banaka, kao i učešće države u pronalaženju partnera za finansiranje kapitalnih investicija na lokalnom nivou. Dugovanja Bijelog Polja su oko 20 miliona eura.

“Potpisali smo sporazum sa Poreskom upravom o reprogramu obaveza koji imao prema njoj, tako da smo u zoni zakonitog poslovanja. Novi povoljniji uslovi reprograma i odluke Vlade omogućiće da se problem eliminiše u potpunosti. Spadamo u red zaduženijih, ali sam uvijek zagovornik poređenja onoga što su građani kao upotrebnu vrijednost dobili u odnosu na uložena kreditna sredstva. Kroz to relaksiranije posmatram ukupnu situaciju bez obzira koliko ona bila teška u određenom trenutku”, objasnio je Žurić.

Preporučujemo za Vas