Pake: Kredit za autoput će uticati na nivo duga Crne Gore

Pake je podsjetio da su Evropska komisija (EK) i druge međunarodne institucije procijenile da je ta odluka o ulaganju nešto što će definitivno uticati na crnogorski budžet i nivo duga
1 komentar(a)
Žan Erik Pake, Foto: Zoran Đurić
Žan Erik Pake, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.02.2015. 16:14h

Zajam koji je Crna Gora uzela za finansiranje dijela autoputa imaće veliki uticaj na nivo crnogorskog duga, zbog čega će Vlada morati da prilagodi fiskalnu politiku, ocijenio je Žan-Erik Pake t iz Generalnog direktorata za proširenje Evropske unije (EU).

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je tačno da se radi o velikom iznosu, koji će imati veliki uticaj na deficit i sveukupni nivo duga Crne Gore.

„Vlada sada mora da reaguje u smislu ograničenja koja ćete osjetiti i ona će morati da prilagodi svoju fiskalnu politiku kako bi mogla da otplati taj kredit“, rekao je Pake .

Pake , koji je direktor Direktorata za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu, podsjetio je da su Evropska komisija (EK) i druge međunarodne institucije procijenile da je ta odluka o ulaganju nešto što će definitivno uticati na crnogorski budžet i nivo duga.

„Naravno, imamo broj specijalista u oblasti saobraćaja koji kažu da je taj dug mogao da se iskoristi i za izgradnju jednog broja puteva, a ne samo jednog autoputa“, kazao je Pake .

Sada je, kako je dodao, taj kredit uzet, radovi počinju tako da nadležna ministarstva moraju na tome da porade.

„Kada je u pitanju naša agenda za povezivanje Balkana, pričaćemo sa predstavnicima iz Crne Gore i vašim susjedima u vezi sa tim kako da ograničene kapacitete iskoristimo u tom pravcu. Možemo da podržimo Crnu Goru kako bi osigurali dobre veze između nje i susjednih država“, kazao je Pake .

Prema njegovim riječima, podaci koji su trenutno na raspolaganju ne pokazuju da postoji neki neposredni rizik po budžet i dug, ali to sigurno jeste opterećenje koje ograničava kapacitet države za dodatna ulaganja.

Bonus video: