Ispitati prodaju DKP i tender za NDK

Tvrde da su kupcu uštedili tri miliona, i da je trebalo da oni imaju akcije u Novom duvanskom
76 pregleda 1 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.02.2015. 20:15h

U iščekivanju ishoda tendera za privatizaciju Novog duvanskog kombinata do kraja ove radne sedmice, Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju upozorilo je juče da je čitavi stečajni postupak za DKP vođen nezakonito.

Predsjednik Udruženja Žarko Knežević saopštio je da su o tome već obaviješteni vrhovni državni tužilac, premijer i ministar finansija, predsjednik Skupštine i šefovi svih poslaničkih klubova, kao i Savjet za privatizaciju i vladina Tenderska komisija.

"Stečajni postupak nad DKP-om je pokrenut 25. maja 2010. na predlog Elektroprivrede, s tim što je DKP kao stečajni dužnik blagovremeno podnio sudu izjavu o namjeri reorganizacije u toku trajanja stečajnog postupka. Prema Zakonu o insolventnosti privrednih društava, prodaja imovine stečajnog dužnika se nije mogla izvršiti prije potvrđivanja Plana reorganizacije“, istakao je Knežević.

On je naveo da je prodaja imovine zbog toga apsolutno ništavna. Imovinu DKP-a 2010. kupila je građevinska kompanija Zetagradnja. Knežević podsjeća i da je ta imovina prodata za 13.216.000 eura, tačno onoliko koliko je procijenio individualni procjenitelj, iako je komisija DKP utvrdila vrijednost od 25.562.000.

On navodi da se prodavac obavezao da kupcu plaća "osam odsto kamate na godišnjem nivou po osnovu njegovog kreditnog zaduženja", kao i da mu zbog kašnjenja u primopredaji nepokretnosti mjesečno plaća 98.000 eura.

On navodi da su kupcu priznati troškovi rušenja kupljenih objekata od 700.000 eura, kao i da je zbog svih povoljnosti kupcu smanjena cijena za 3.182.602 eura do marta 2014. Knežević kaže da je kršenjem zakona osnovan Novi duvanski kombinat, u kojem su vlasnici samo Vlada i Opština.

On napominje da su manjinski akcionari DKP-a suprotno zakonu, svjesno i namjerno isključeni iz stečajnog postupka.

"Na ovaj način se manjinski akcionari pokušavaju lišiti prava na svoj akcijski kapital, koji inače iznosi blizu 50 odsto od ukupne vrijednosti DKP-a u stečaju“, saopštio je Knežević.

On je naveo da su Vladi nudili poravnanje da svoja potraživanje pretvore u akcije u novom preduzeću što je ona odbila, zbog čega sumnjaju da je ona odavno imala namjeru da imovinu što jeftinije proda unaprijed poznatom kupcu.

Knežević kaže i da ih ohrabruje to što je njihovu krivičnu prijavu već uzeo u obradu državni tužilac

U igri za Novi duvanski jedino mojkovački MTC

Ponude potencijalnih investitora za privatizaciju Novog duvanskog kombinata mogu se slati do 12. februara. Zasada je tendersku dokumentaciju otkupila samo kompanija Montenegro Tabako kompani koja gazduje fabrikom cigareta u Mojkovcu.

Veoma su male šanse da bi još neka druga kompanija, u naredna četiri dana, mogla otkupiti tendersku dokumentaciju, a potom i do predviđenog roka poslati investicionu ponudu.

Bonus video: