Postoje pretpostavke za razvoj socijalnog dijaloga

Konferenciju, u saradnji sa USSCG, organizuju Evropski centar za radnička pitanja (EZA), Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Centar za obuku zaposlenih (EFAL) i Radnički hrišćanski pokret (MCL) iz Italije
65 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Metalca noćili ispred Vlade, Foto: Zoran Đurić
Radnici Metalca noćili ispred Vlade, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.02.2015. 12:25h

Crna Gora ima osnovne pretpostavke za pravilan razvoj socijalnog dijaloga, ali sindikat mora konstruktivno uticati na dogovaranje svih stvari sa predstavnicima Vlade i civilnog društva, ocijenjeno je danas na međunarodnoj konferenciji u Podgorici.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, rekao je da Crna Gora može mnogo toga da nauči na temu socijalnog dijaloga i evropskih integracija, po ugledu na razvijene evropske zemlje.

“Crna Gora ima osnovne pretpostavke da bi se socijalni dijalog razvijao na pravi način. Imamo reprezentativne organizacije poslodavaca i sindikata i spremnost Vlade da u taj proces uđe”, rekao je Keković na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Socijalni dijalog i evropske integracije u Crnoj Gori i zapadnom Balkanu.

On smatra da je potrebno da se više vjeruje tom procesu.

“Moramo da učimo od onih koji su daleko ispred nas kada je u pitanju kultura socijalnog dijaloga. Prvo što moramo da naučimo jeste da se svijet rada i svijet kapitala međusobno razumiju”, kazao je Keković.

To, kako je naveo, znači da se mora razgovarati na bazi argumenata i činjenica i voditi konstruktivan socijalni dijallog.

“Osim toga, podrazumijeva se da ako imate profit i ako vam taj profit stvara svijet rada, onda dio tog profita morate da date radnicima kako bi mogli da regenerišu radnu snagu koju potroše u stvaranju profta, što trenutno nije slučaj pogotovo u Crnoj Gori gdje u najprofitabilnijim granama imamo situaciju da ne možemo da dođemo do pravednog dijela kolača”, rekao je Keković.

“Moramo da učimo od onih koji su daleko ispred nas kada je u pitanju kultura socijalnog dijaloga. Prvo što moramo da naučimo jeste da se svijet rada i svijet kapitala međusobno razumiju”

Konferenciju, u saradnji sa USSCG, organizuju Evropski centar za radnička pitanja (EZA), Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Centar za obuku zaposlenih (EFAL) i Radnički hrišćanski pokret (MCL) iz Italije.

Predsjednik MCL-a, Carlo Costalli saopštio je da je evropska integracija Balkana fundamentalna i od velikog značaja za potpuno zaokruženje izgradnje Evropske unije (EU).

“Od Bosne i Hercegovine (BiH), Albanije, Crne Gore, Srbije, kulturni i socijalni dijalog, pa i interreligijski dijalog treba da bude na prvom mjestu u svim našim aktivnostima kada je u pitanju evropska integracija”, ocijenio je Costalli.

U MCL-u su, kako je dodao, sigurni da proces proširenja EU neće stati, iako će biti dug.

“S druge strane, Brisel očekuje rezultate u oblasti reformi, prije svega na ekonomskom planu. Veoma je važno da privučete strane investicije. Ekonomski razvoj je takođe jedan uslov bez kojeg ne može biti socijalnog progresa, ni daljeg razvoja pravne države, niti se može razvijati socijalni dijalog”, objasnio je Costalli.

“Od Bosne i Hercegovine (BiH), Albanije, Crne Gore, Srbije, kulturni i socijalni dijalog, pa i interreligijski dijalog treba da bude na prvom mjestu u svim našim aktivnostima kada je u pitanju evropska integracija”

Prema njegovim riječima, treba raditi na povjerenju u EU.

“Treba da bude jasno, EU zaslužuje kritike, ali je potrebno povjerenje kako bismo mogli ići naprijed sa ekonomskim i socijalnim reformama. Ukoliko imate povjerenja u reforme doći će do reformi, a samim tim će se povećati pažnja usmjerena ka EU”, tvrdi Costalli.

Predsjednik Napretka, Franjo Topić ocijenio je veoma važnim što je Crna Gora napravila veliki iskorak u odnosu na mnoge zemlje u regiji.

“Ova konferencija je važna radi toga da skidamo stigmu o Balkanu kao buretu baruta. Crna Gora već dobro napreduje i ima ugled u EU”, smatra Topić.

On je dodao da je EU dobar okvir, ali da ne garantuje nikakvo blagostanje.

“Slovenija od kako je u EU lošije stoji. Nema ništa lako ni gotovo, to zavisi od svih ljudi koji rade i odlučuju”, rekao je Topić.

Predstavnik crnogorskog Ministarstva rada, Slobodan Filipović, saopštio je da je u Crnoj Gori u prethodnom peirodu u reformi radnog zakonodavstva postignut izuzetan napredak, jer je doneseno nekoliko bitnih zakona.

“Sve smo to postigli zahvaljujući jednom dobrom socialnom dijalogu i zahvaljujući socijalnim partnerima, reprezentativnim sindikalnim organizacijama i predstavnicima poslodavaca”, rekao je Filipović.

On je dodao da je Crna Gora vidi kao lider u regionu kada je u pitanju socijalni dijalog.

Kopredsjedavajući EZA-e, Piergiorgio Sciacqua ocijenio je da je potrebna nova industrijska politika u Crnoj Gori.

“Kada imate većinu preduzeća čije je zakonsko sjedište van zemlje u kojoj se obavljaju aktivnosti preduzeća onda to predstavlja gubitak za zemlju, jer se zloupotrebljavaju neki kapaciteti vezani za nivo plata i slične stvari”, kazao je Sciacqua.

On je dodao da se mora uticati na to da sindikat konstruktivno utiče na dogovaranje svih stvari zajedno sa predstavnicima Vlade i civilnog društva, kako bi se napravile analize na osnovu kojih se, na pravi način, mogu primijeniti evropske direktive.

“Veoma je važna oblast zaštite radnika, potrošača, kao i kontrola u oblasti poljoprivrede i prehrane. Ukoliko hrana ne podliježe odgovarajućim i nephodnim kontrolama, postoji veliki rizik za stanovništvo”, ocijenio je Sciacqua.

On je zaključio da se pregovori, kada je u pitanju Crna Gora, dosta pozitivno realizuju.

Bonus video: