Lakićević rekorder ćutanja

Direktor Poreske uprave ne drži se ni stava iz strategije “PU unapređuje vrijednost transparentnosti”
137 pregleda 7 komentar(a)
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.02.2015. 19:08h

Transparentnost rada državnih institucija i pravo javnosti da zna - postulati su svakog demokratskog društva. Iako su ti principi utkani u domaće zakonodavstvo oni, cijeneći prema ignorisanju brojnih pitanja, ne važe ni za direktora Poreske uprave (PU) Milana Lakićevića.

Od početka do kraja prošle godine najčešće je ignorisao pitanja “Vijesti” o krupnom problemu u državnim finansijama - poreskom dugu, uz objašnjenje da se “ažuriraju podaci i da će se oni uskoro objaviti”. To “uskoro” trajalo je deset mjeseci, kada su u oktobru 2014. morali da saopšte Skupštini u okviru poslaničkih pitanja da je dug čak 537 miliona eura.

“Vijesti” su potom pokušale da dođu do odgovora kako je dug narastao na toliko u kratkom periodu, budući da je Lakićević u martu 2013. saopštio da evidencija od 354 miliona sadrži sva dugovanja od 2002. godine. Bez odgovora je i pitanje hoće li i kada PU prinudno naplatiti dugovanja države od aktivnih poreskih obveznika od 218 miliona i koliko je PU od početka 2014. godine naplatila poreskog duga prinudnom naplatom.

Nije odgovoreno ni kada će biti sređen infomacioni sistem koji će dati preciznu evidenciju poreskog duga, da li se može desiti da cifra od 537 miliona duga nije konačna, hoće li brisati iz evidencije dug za koji su procijenili da ga ne mogu naplatiti.

PU je pod ingerencijom Ministarstva finansija kojim rukovodi ministar Radoje Žugić, a koje je prepoznato u javnosti po redovnim odgovorima medijima.

Žugić je obećao da će promijeniti zakonske propise i staviti na uvid javnosti podatke koliko je poreskog duga pod sudskim sporovima, ko su ti poreski dužnici i o kojim iznosima se radi. “Vijesti” su u oktobru prošle godine radile priču na tu temu. Ministarstvo finansija je poslalo odgovore iz svog dijela, ali ne i PU.

“Koliki je ukupni iznos poreskog duga onih koji su po osnovu poreskih obaveza izjavili žalbu pred drugostepenim organom ili Upravnim sudom? Da li je taj iznos povećan u odnosu na 2013. i za koliko?

Koliko je u 2014. riješenih zahtjeva u korist poreskih obveznika, a koliko u korist PU? Da li PU ima analizu poreskog duga na koji je izjavljena žalba“, pitanja su za Lakićevića na koja ne odgovara.

Poreska uprava

Žugić je više puta istakao da je neophodna otvorena saradnja sa medijima i da je važna fiskalna transparentnost.

Poreska uprava se ne drži proklamovanog stava u dokumentu „Poslovna strategija PU od 2014. do 2019“ u kome se navodi da PU unapređuje vrijednost transparentnosti.Kako je poreski dug prešišao pola milijarde, što nema bolje naplate Lakićević je pristao na intervju koji su “Vijesti” namjeravale da objave tokom novogodišnjih praznika, ali odgovore na pitanja od 18. decembra nije dostavio.

Upitan je kako je poreski dug Crne Gore uvećan, s obzirom da je u martu 2013. saopštio da je procijenjen na 354 miliona eura na 31. decembar 2012. Potom je iz Ministarstva finansija objavljeno da je smanjen na oko 330 miliona, a u oktobru 2014. se ispostavilo da iznosi čak 537 miliona. Pitanje bez odgovora je i da li je dobro rješenje da se ukunu poreski ugovori sa državama i teritorijama gdje su poreske stope mnogo niže da bi se spriječile kompanije da izvlače novac iz Crne Gore.

“Izjavili ste da se patriotizam iskazuje plaćanjem poreza. Ima li u Crnoj Gori takvih patriota? Zašto država ne nađe način da naplati porez ili makar krivično goni tajkune koji su joj ostali dužni (Vektra, Pantomarket...)“, pitanja su za Lakićevića, na koja ne odgovara.

Upitan je imaju li plan kako će PU naplatiti poreske dugove od najvećih dužnika (DKP, Rudnik uglja, Montenegro erlajns...) i šta u tom smislu sada preduzimaju, da li primjećuju porast sive ekonomije na tržištu cigareta, budući da su smanjeni prihodi od naplate akcize, šta pokazuju rezultati rada unutrašnje kontrole u PU, ima li prijava korupcije među poreznicima. Pitanja bez odgovora su i u kojoj fazi je ideja organizovanja službe poreske policije, imamo li obučene ljude za taj posao i da li će oni biti naoružani, kada će biti završen informacioni sistem PU od kojeg, takođe, zavisi bolja naplata poreza.Koliki je prihod 2014. od kriznog poreza Početkom decembra 2014. upitani su koliko je u toj godini prihodovano novca po osnovu kriznog poreza na plate, povećanja PDV-a, a koliko po osnovu mjera suzbijanja sive ekonomije i nema odgovora.

“Koliko ima evidentiranih objekata u kojima se naplaćuje taksa za upotrebu duvanskih proizvoda i za upotrebu akustičnih uređaja? Koliko je napisano i naplaćeno kazni zbog nepoštovanja zakona”, pitanja su na koja Poreska uprava ne odgovara od 21. januara. Ministarstvo finasija prethodno je saopštilo da su ta pitanja za PU.

Bonus video: