Rudnik se sprema za drugu smjenu poslije 10 godina

Ugalj se za sada prodaje samo u krugu kompanije, a uprava obećava da će vrlo brzo biti organizovan transport do kupaca
163 pregleda 3 komentar(a)
Rudnik uglja, Berane, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudnik uglja, Berane, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.02.2015. 16:44h

U Rudniku mrkog uglja u Beranama poslije skoro deceniju i po izvađene su prve tone „crnog zlata“. Da je proizvodnja pokrenuta „Vijestima“ je potvrđeno iz uprave kompanije „Metalfer“ iz Sremske Mitrovice, koja je vlasnik rudnika.

„Bilo je dosta skepse kada smo to najavili prošlog mjeseca. Ipak, naše namjere u vezi sa ovim rudnikom od početka su bile iskrene i ozbiljne. Prve tone uglja su izvađene i sve teče po planu“, rečeno je “Vijestima” iz uprave rudnika.

Ugalj se za sada prodaje samo u krugu kompanije, odnosno još nije organizovan transport do kupaca.

„I to će doći na red. Radimo polako i sigurno, bez euforije. Za mjesec dana trebalo bi da proradi i pogon separacije i tada ćemo organizovati medijsku prezentaciju i promovisati početak proizvodnje“, rečeno je iz uprave.

Sada se u Rudniku mrkog uglja sprovode pripreme za početak rada druge smjene, odnosno za prijem još jedne grupe rudara.

„Trenutno imamo trideset pet radnika. Uskoro ćemo duplirati broj rudara, a time duplirati i proizvodnju“, obećavaju vlasnici.

„Vijesti“ su prošlog mjeseca najavile pokretanje proizvodnje u Rudniku mrkog uglja u Beranama, ali je ta infomracija prihvaćena sa skepsom, s obzirom da rudnik predugo nije radio.

Metalfer je, kako piše u investicionom planu kompanije, za ovu godinu planirao milion eura investicija, a naredne godine 1,3 miliona. Realizacijom investicije i državne pomoći predviđeno je da se ove godine proizvede 40 hiljada tona uglja, naredne godine duplo više, a već 2017. godine 120 hiljada tona mrkog uglja. Godinu kasnije planirano je da proizvodnja u Beranama dostigne i do 200 hiljada tona uglja. Od 2020. do 2024. godine planirano je da se proizvodi i do 300 hiljada tona uglja godišnje.

Beranski rudnik uglja je prodat 2001. godine, mašine u jami Petnjik utihnule su u novembru 2002. Prodaja Rudnika uglja oglašavana je devet puta prije nego ga je kupila kompanija „Balkan enerdži“, sa velikim planovima, od kojih nije bilo ništa.

Početkom prošle godine beranski rudnik prodat je komapniji Metalfer iz Sremske Mitrovice.

Suvišno je reći koliko ovo znači

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kaže da je pokretanje proizvodnje u Rudniku mrkog uglja podsticaj za čitav grad.

“Očkujemo da se ubrzo uposli novih 30 do 40 radnika u drugoj smjeni. Ukoliko sve bude išlo kako treba, nadamo se da će se za godinu do dvije steći uslovi za zapošljavanje još sto radnika. Suvišno je govoriti šta to znači za naš grad”, rekao je Šćekić.

Pokretanje proizvodnje pomoglo je Ministarstvo sa 488.000 eura državne pomoći novom vlasniku.

Bonus video: