Minisarstvo ekonomije obezbijedilo novac na novi projekat

4 komentar(a)
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2015. 11:45h

Ministarstvo ekonomije obezbijedilo je od Vlade Norveške grant u iznosu od 240 hiljada eura, u cilju realizacije novog projekta koji će omogućiti beskamatne kredite za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase. Iz Ministarstva je saopšteno da će u prvoj polovini ove godine, nakon sprovedenih tenderskih procedura za izbor ovlašćenih distributera/instalatera i banaka, početi sa realizacijom novog projekta.

„Shodno tome, građani će i u okviru novog projekta dobiti priliku da pod povoljnim uslovima zamijene stare sisteme grijanja sa modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i značajno manji negativan uticaj na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju. Taj projekat je praktično u svim aspektima isti kao i program Energy wood koji Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa luksemburškom agencijom za razvojnu saradnju, Lux-Development, implementira od oktobra 2013. godine. Projekat ima za cilj uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grijanje, kotlova i peći, na moderne oblike biomase, odnosno pelet i briket. „Sredstva u iznosu od 130 hiljada eura za implementaciju Energy Wood programa obezbijeđena su u okviru FODEMO projekta (Razvoj šumarstva u Crnoj Gori), koji finansira Vlada Luksemburga“, podjsetili su iz Ministarstva.

U okviru programa Energy Wood, kako je objašnjeno, građani imaju mogućnost da apliciraju za kredite do 3,5 hiljada eura, sa periodom otplate do pet godina, i kamatnom stopom od nula odsto, za ugradnju sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova, na moderne oblike biomase - pelet i briket. Od početka realizacije programa Energy wood, ugrađeno je 220 sistema za grijanje na biomasu. U ugradnji sistema su učestvovale crnogorske kompanije koje su u tom periodu ostvarile značajno veću prodaju sistema grijanja koji su subvencionisani kroz projekat. Zbog velikog interesovanja građana, skoro sva sredstva predviđena za subvenciju kamatnih stopa su iskorišćena. „Povoljnosti koje nudi program Energy Wood su, pored beskamatnih kredita, i pojednostavljenje procedura i administrativnih kanala u cilju olakšavanja odobravanja i isplate kredita za ugradnju sistema na grijanje na biomasu, uključujući i smanjenje naknada za obradu kredita“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kvalifikovani distributeri/instalateri obezbjeđuju najmanje godinu garantnog perioda za potpun ili djelimičan kvar, osim ako su u pitanju neadekvatni uslovi za rad ili neadekvatno rukovanje, i odgovorni su za pružanje usluga održavanja ugrađenih sistema tokom i nakon perioda garancije.

„Procedura je pojednostvaljena i zbog toga što Ministarstvo ekonomije unaprijed deponuje sredstva namijenjena za subvenciju kamatne stope, kod banaka partnera na Programu“, rekli su iz Ministarstva. Odobreni iznos kredita, kako se dodaje, banka prebacuje na račun firme distributera/instalatera na bazi dostavljene profakture/računa. Izabrani kvalifikovani distributeri/instalateri sistema za grijanje na biomasu, instaliraju i održavaju sisteme za kupce. Kupac banci otplaćuje beskamatni kredit u jednakim mjesečnim ratama. „Ciljevi programa Energy Wood kroz obezbjeđivanje povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase su postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grijanje na moderne oblike biomase i obezbjeđivanje učešća finansijskih institucija uz smanjeni rizik, pri ulasku u novi segment na tržištu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: