"PRIČAO SAM, PISAO, UPOZORAVAO"

Medojević: Ostaćete bez para u bankama. Vi, naivni građani koji ste vjerovali tzv. "institucijama"

"Para u bankama nema. Vaše pare koje ste deponovali, ili koje imate na računima su potrošene u rizične kreditne plasmane režimskim tajkunima koji te pare ne vraćaju"
10458 pregleda 10 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od članova Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević kazao je danas da nijesu svi ćutali o krizi banaka.

"Pričao sam, pisao, upozoravao 2017. Nijeste me slušali. Kad svima bude jasno, biće kasno. Ostaćete bez svojih para u bankama. Para u bankama nema. Vaše pare koje ste deponovali, ili koje imate na računima su potrošene u rizične kreditne plasmane režimskim tajkunima koji te pare ne vraćaju. Šta mislite odakle su finansirani krediti Vektri i ostalim tajkunima koji su ostali dužni bankama preko 500 miliona eura. Od vaših para. I ko će to da plati. Vi, naivni građani koji ste vjerovali tzv. "institucijama", a koje su samo zgrade u kojima sjede bijedni poslušnici braće Đukanović. Tzv. "institucije" samo interes prve familije. Vi ste samo obične žrtve čije povjerenje u njihovu prevarantsku priču treba sad da platite svojim novcem", istakao je Medojević.

On je dodao da para u bankama nema.

"One su na raznim off shore računima od UAE, egzotičnih ostrva. Vaše pare su u bankama korišćene za pranje prljavih para od šverca cigareta , droge, oružja. Od 2009. upozoravam da su menadžeri banaka davali kredite režimskim tajkunima za rizične poslove i da se neplaćanje tih kredita direktno odrazilo na kvarenje koeficijanta adekvatnosti kapitala", kazao je Medojević.

On je rekao i da je Centralna banka Crne Gore (CBCG) godinama pokrivala ovaj kriminal tako što je ove kredite knjigovodstveno prikazivala kao dobre i stalno ih fiktivno reprogramirala, umjesto da ih odmah označi kao loše, nenaplative kredite i da naloži bankama dokapitalizaciju.

"Prikrivanjem loših kredita i friziranjem bilansa , pravila se lažna slika o solventnosti banaka. Ta igra je trajala sve dok nije došlo do ugrožavanja likvidnosti banaka i kad neke banke nijesu imale novca za pokrivanje dnevnih obaveza za plaćanje", poručio je Medojević.

Po njegovim riječima, problem nelikvidnosti se jedno vrijeme rešavao prilivom gotovine od šverca i pranjem novca transnacionalnih kriminalaca .

"Tako sumjivi novac od korupcije i kocke, klađenja iz Malezije, Singapura, Makaoa dolazi u privilegovane crnogorske banke , Šinavatra i Pua postaju "Crnogorci" i osnivaju se fiktivne kompanije u Crnoj Gori preko kojih se obavlja masovno pranje novca. Jedan dio tih opranih para ulagao se u investicije u nekretnine u Crnoj Gori. Posebno na obali. Te banke koje peru ovaj novac su privilegovane i niko ne istaržuje ovaj kriminal. S druge strane druge banke koje nemaju pristup ovim jeftinim izvorima gotovine trpe nelojlanu konkurenciju i razmisljaju o napuštanju Crne Gore", zaključio je Medojević.

Preporučujemo za Vas