Radnici Metalca tvrde da su prevareni: Obećali mnogo, dobili malo

„Još nam u ušima odzvanjaju riječi sindikalaca koji su tvrdili da će svakom radniku koji se bude vratio da radi u Metalac biti vraćen ugovor o radu na neodređeno vrijeme kakav smo imali prije završetka štrajka, da će biti povezan radni staž, isplaćene zarade i prenešen kolektivni ugovor“, navodi se u saopštenju radnika
57 pregleda 1 komentar(a)
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.02.2015. 12:49h

Mlađi radnici nikšićkog Metalca tvrde da su prevareni od predstavnika njihovog sindikata i štrajkačkog odbora i da ništa od onoga što je dogovoreno nije ispoštovano.

U saopštenju za javnost ističu da su štrajk glađu i danonoćne proteste ispred zgrade Vlade prekinuli nakon ubjeđivanja od strane sindikalnih vođa i predstavnika štrajkačkog odbora da je dogovor postignut i da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

"Ti zahtjevi su bili povezivanje radnog staža, isplata zaostalih zarada i isplata socijalnog programa po kolektivnom ugovoru. Vjerujući im na riječ prekinuli smo štrajk i vratili se kućama ubjeđeni da je mukama došao kraj i da ćemo konačno dobiti ono što nam po zakonu sleduje“, stoji u saopštenju za javnost.

Radnici tvrde da su kolege koje su ih zastupale kazale da će do 15.januara biti isplaćena sva potraživanja. Umjesto toga oni, kako navode u saopštenju, koje su „slijepo pratili i kojima su najviše vjerovali“ doveli su ih u ćorsokak.

„Još nam u ušima odzvanjaju riječi sindikalaca koji su tvrdili da će svakom radniku koji se bude vratio da radi u Metalac biti vraćen ugovor o radu na neodređeno vrijeme kakav smo imali prije završetka štrajka, da će biti povezan radni staž, isplaćene zarade i prenešen kolektivni ugovor“, navodi se u saopštenju radnika koje je angažovao zakupac Metalca, beogradska firma Iskra promont.

Dobili su, kako ističu, tromjesečni ugovor na određeno vrijeme i fiksnu platu koja je „daleko ispod republičkog prosjeka“ i koju neće moći da odnesu porodicama jer su banke većini radnika blokirale račun zbog zaostalih dugovanja.

Radnicima Metalca, firme u koju je uveden stečaj, duguje se 19 zarada, radni staž im nije povezan za tri godine, a otpremnine po kolektivnom ugovoru iznose 10,7 hiljada eura.

Od 93 radnika njih 60 je izmjenama zakona o PIO steklo uslov za penziju.

Iskra promont je Metalac uzela u zakup na godinu, a Privrednom sudu će mjesečno plaćati tri hiljade eura na ime zakupa. Zakupoprimac se obavezao da prvih šest mjeseci u proces proizvodnje uloži pola miliona eura, da tekuće obaveze mjesečno plaća prema dobavljačima, zaposlenima i državi. kao i da će uvećati stečajnu masu.

Jauković: Pogrešno informisani oko otpremnina

Predsjednik Sindikata Radisav Jauković kazao je radnici nijesu prestali sa štrajkom glađu na njegov nagovor, već na nagovor nekog drugog, a što se otpremnina tiče smatra da je njegovim kolegama neko namjerno ili nenamjerno prenio pogrešnu informaciju.

„Neko im je nenamjerno ili namjerno pogrešno prezentovao da će im biti na biranje ili otpremnina ili rad, a tako nije dogovoreno već da će svi biti radno angažovani a da će otpremnine dobiti samo ukoliko budući vlasnik ne bude pokazao interesovanje da ih zaposli“, kazao je Jauković.

Prema njegovim riječima ako nakon isteka ugovora o zakupu Metalac ne nastavi da radi radnici će moći da dobiju otpremnine u iznosu od 10,7 hiljada eura.

„Na zadnjem sastanku sa ministrom Kavarićem je rečeno da to i dalje važi i da će važiti sve do kraja godine do kada je i potpisan ugovor sa zakupcem. To je obećao i držimo ga za riječ. Što se zaostalih plata tiče one se isplaćuju iz stečajne mase i to potraživanje je stavljeno u prvi naplatni red“, kazao je Jauković koga je stečajni upravnik postavio za nadzornika.

„Postavio me za nadzornika kako bih kontrolisao imovinu stečajnog povjerioca. To angažovanje će biti dva–tri mjeseca dok traje stečaj. Meni je nuđeno da radim majstorske poslove, ali sam odbio sam dok se ne pozovu svi oni koji nemaju uslov za penziju pa da tek onda mogu da razgovaram oko toga“, kazao je Jauković.

Bonus video: