ŽUGIĆ POTVRDIO KONJEVIĆEVU RAČUNICU

Ako Atlas banka ode u stečaj ukupna šteta biće 220 miliona eura

Guverner Radoje Žugić kazao da je intervencija CBCG u Atlas banci i Invest banci Montenegro došla u "pravo vrijeme i da su odradili pravu stvar"
11215 pregleda 20 komentar(a)
Žugić na Odboru za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Žugić na Odboru za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.01.2019. 13:56h

Ukupna šteta za finansijski sistem u slučaju da i Atlas banka ode u stečaj, kao i IBM banka biće oko 220 miliona eura.

Tu računicu poslanika Raška Konjevića je potvrdio guverner Radoje Žugić na sjednici Odbora za ekonomiju gdje je konsultativno saslušanje o stanju u bankarskom sektoru u toku.

Konjević je kazao da bi u slučaju da Atlas ode u stečaj Fonda za zaštitu depozita morao po osnovu garantovanih depozita da isplati ukupno deponentima dvije banke oko 115 miliona eura.

"Gubitak pravnih i fizičkih lica koji ne bi mogli naplatiti novac preko Fonda bi bio oko 115 miliona", kazao je Konjević.

Žugić je potvrdio te informacije i kazao da ne može odgovori da li će biti uveden stečaj u Atlas banci, a u uvodnom izlaganju je kazao da očekuju da ga nece biti.

Konjević je ocijenio da bi za potencijalnu štetu neko morao da odgovara.

"Slažem se", istakao je Žugić.

Konjević je ocijenio da bi guverner trebao da odgovara, da bi mu Žugić odgovorio da se sa tim ne slaže.

Guverner je kazao da je intervencija CBCG u Atlas banci i Invest banci Montenegro došla u "pravo vrijeme i da su odradili pravu stvar"

Za dokapitalizaciju Atlasa biće potrebno oko 22 miliona eura

Direktor sektora za kontrolu banaka Dejan Vujačić je kazao da ce raspisati dokapitalizaciju do kraja ove nedelje i da se moratorijum nece ukidati dok se banka ne dokapitalizuje.

Preporučujemo za Vas