OPŠTINE PROTIV PREDLOGA VLADE

Veći porez građani ne mogu da plaćaju

Ako se prihvati Vladino rješenje to znači da iznos poreza može biti i dva i po puta veći, odnosno, ako je sada neko platio 100 eura, ubuduće može platiti i 250 eura
77 pregleda 27 komentar(a)
Podgorica, nekretnine, Foto: Boris Pejović
Podgorica, nekretnine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2019. 05:34h

Namjera Vlade da poveća minimalnu  stopu poreza na nepokretnost sa 0,10 na  0,25 odsto  tržišne vrijednosti nekretnina što će  dodatno opteretiti  njihove vlasnike  i značajno  smanjiti  stepen naplate tog prihoda. 

Zajednica opština  zbog toga traži da  se odustane od tog predloga. Ona je skupštinskom Odboru za ekonomiju  dostavila 10 amandmana  na Vladin predlog izmjena zakona o porezu na nepokretnosti u koje “Vijesti” imaju uvid.

Ako se prihvati Vladino rješenje to znači da iznos poreza može biti i dva i po puta veći, odnosno, ako je sada neko platio 100 eura, ubuduće može platiti i  250 eura. 

Taj porez   je jedan od najvažnijih prihoda za punjenje opštinskih budžeta koji im u cjelosti pripada.  Gornja granica za naplatu poreza je jedna odsto od tržišne vrijednosti  nekretnine, i ona se ne mijenja. To znači da bi  opštine ubuduće porez određivale u granicama od 0,25 do 1 odsto, umjesto od 0,1 do 1 odsto od njene tržišne vrijednosti.

“Važeće stope su  primjerene ekonomskom trenutku  i snazi poreskih obveznika. Povećanje bi uzrokovalo  veće poresko opterećenje  obveznika  i manji stepen naplate. Opštine su i do sada imale mogućnost  da utvrde veće stope,  ali  su odlukama primjenjivale realne koje odgovaraju  snazi poreskih obveznika  i koje su realno naplative”, istakli su u Zajednici opština. 

Vlada je ranije predložila ukidanje drugih opštinskih prihoda uz obrazloženje  da će se  oni nadomjestiti  iz povećanja  stope poreza na nepokretnosti.

“Ovako  utvrđena donja stopa proizvešće  posebno negativan uticaj  na poreske obveznike  na sjeveru  čiji je životni standard  niži od državnog prosjeka  i prouzrokovati  masovno  odbijanje plaćanja poreza”, naglasili su u Zajednici opština. 

Opštinama je sporno i što  država hoće da oslobodi plaćanja tog poreza  sekundarne stambene objekte (drugi stan) čiji vlasnici imaju  ugovor  o zakupu sa turističkom agencijom ili lokalnom turističkom organizacijom.  Ističu da se tim rješenjem dovode u neravnopravan položaj oni građani koji imaju drugi stan, a nijesu sklopili ugovore sa    turističkom organizacijom.  

"Opštine su te  stanove, na predlog Ministarstva turizma, oslobodila turističke takse  i uklonile  barijeru  za njihovo stavljanje  u funkciju turizma. Planirano rješenje  može isključivo  proizvesti prostor  za manipulacije ugovorima  sa turističkim agencijama, odnosno  smanjiti lokalne prihode umjesto povećanja  turističkog prometa. Uz to, porez  se plaća na nepokretnost, a ne na djelatnost, što nije uzeto u obzir kad  je formulisano to rješenje”, istakli su iz Zajednice  opština.

Traže i da se admandmanski djeluje kako bi se lakše oporezovali stanovi u slučajevima  kada je stvarni vlasnik umro, a nijesu okončani ostavinski postupci. Objašnjavaju da do sada  nijesu mogli da naplate porez, a za rješenje predlažu da ga plaća onaj ko koristi stan. Isto predlažu i za  stanove  koji se u katastru vode  na društvena  preduzeća koja su prestala da postoje, a koje koriste oni koji su ih od tih firmi dobili. Vlada predlaže i da se rok za utvrđivanje poreza na nepokretnost  pomjeri sa 31. maja na 30. april. Opštine bi da se  rok  ne definiše jer obveznici  nakon  utvrđenog roka  predaju prijave,  pa samim tim ne  bi mogli  biti zaduženi  za tekuću godinu.

Stav  je i da se  nova rješenja primjenjuju od januara iduće godine  jer im  treba vrijeme da donesu podzakonske akte i opštinske odluke.

Vlada bi da stanovi  “u izgradnji” budu bez poreza i do 5 godina

Vlada namjerava da se porez na nepokretnost  ne plaća  na građevinske objekte i djelove  zgrada u svojini investitora  koji se u poslovnim knjigama vode kao “investicije u toku”, “zalihe  gotovih proizvoda”  u periodu od pet godina od izdavanja građevinske dozvole.

"To znači davanje  povoljnosti  građevinskim kompanijama  i stvaranje uslova za neplaćanje, odnosno, odlaganje  plaćanja poreza. Te nepokretnosti su imovina koja  fizički tereti prostor i kao takva mora biti oporezovana  i to najkasnije u roku od dvije godine od izdavanja dozvole. To posebno iz razloga što  te objekte investitori prodaju  i prije početka izgradnje”, naglasili  su u Zajednici opština.

Poslanici SDP-a Damir Šehović i Mićo Orlandić predložili su svojim amandmanima da rok traje tri godine.