Veći porez građani ne mogu da plaćaju

Ako se prihvati Vladino rješenje to znači da iznos poreza može biti i dva i po puta veći, odnosno, ako je sada neko platio 100 eura, ubuduće može platiti i 250 eura
80 pregleda 27 komentar(a)
Podgorica, nekretnine, Foto: Boris Pejović
Podgorica, nekretnine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.02.2015. 06:30h

Namjera Vlade da poveća minimalnu stopu poreza na nepokretnost sa 0,10 na 0,25 odsto tržišne vrijednosti nekretnina što će dodatno opteretiti njihove vlasnike i značajno smanjiti stepen naplate tog prihoda.

Zajednica opština zbog toga traži da se odustane od tog predloga. Ona je skupštinskom Odboru za ekonomiju dostavila 10 amandmana na Vladin predlog izmjena zakona o porezu na nepokretnosti u koje “Vijesti” imaju uvid.

Ako se prihvati Vladino rješenje to znači da iznos poreza može biti i dva i po puta veći, odnosno, ako je sada neko platio 100 eura, ubuduće može platiti i 250 eura.

Taj porez je jedan od najvažnijih prihoda za punjenje opštinskih budžeta koji im u cjelosti pripada. Gornja granica za naplatu poreza je jedna odsto od tržišne vrijednosti nekretnine, i ona se ne mijenja. To znači da bi opštine ubuduće porez određivale u granicama od 0,25 do 1 odsto, umjesto od 0,1 do 1 odsto od njene tržišne vrijednosti.

“Važeće stope su primjerene ekonomskom trenutku i snazi poreskih obveznika. Povećanje bi uzrokovalo veće poresko opterećenje obveznika i manji stepen naplate. Opštine su i do sada imale mogućnost da utvrde veće stope, ali su odlukama primjenjivale realne koje odgovaraju snazi poreskih obveznika i koje su realno naplative”, istakli su u Zajednici opština.

Vlada je ranije predložila ukidanje drugih opštinskih prihoda uz obrazloženje da će se oni nadomjestiti iz povećanja stope poreza na nepokretnosti.

“Ovako utvrđena donja stopa proizvešće posebno negativan uticaj na poreske obveznike na sjeveru čiji je životni standard niži od državnog prosjeka i prouzrokovati masovno odbijanje plaćanja poreza”, naglasili su u Zajednici opština.

Opštinama je sporno i što država hoće da oslobodi plaćanja tog poreza sekundarne stambene objekte (drugi stan) čiji vlasnici imaju ugovor o zakupu sa turističkom agencijom ili lokalnom turističkom organizacijom. Ističu da se tim rješenjem dovode u neravnopravan položaj oni građani koji imaju drugi stan, a nijesu sklopili ugovore sa turističkom organizacijom.

"Opštine su te stanove, na predlog Ministarstva turizma, oslobodila turističke takse i uklonile barijeru za njihovo stavljanje u funkciju turizma. Planirano rješenje može isključivo proizvesti prostor za manipulacije ugovorima sa turističkim agencijama, odnosno smanjiti lokalne prihode umjesto povećanja turističkog prometa. Uz to, porez se plaća na nepokretnost, a ne na djelatnost, što nije uzeto u obzir kad je formulisano to rješenje”, istakli su iz Zajednice opština.

Traže i da se admandmanski djeluje kako bi se lakše oporezovali stanovi u slučajevima kada je stvarni vlasnik umro, a nijesu okončani ostavinski postupci. Objašnjavaju da do sada nijesu mogli da naplate porez, a za rješenje predlažu da ga plaća onaj ko koristi stan. Isto predlažu i za stanove koji se u katastru vode na društvena preduzeća koja su prestala da postoje, a koje koriste oni koji su ih od tih firmi dobili. Vlada predlaže i da se rok za utvrđivanje poreza na nepokretnost pomjeri sa 31. maja na 30. april. Opštine bi da se rok ne definiše jer obveznici nakon utvrđenog roka predaju prijave, pa samim tim ne bi mogli biti zaduženi za tekuću godinu.

Stav je i da se nova rješenja primjenjuju od januara iduće godine jer im treba vrijeme da donesu podzakonske akte i opštinske odluke.

Vlada bi da stanovi “u izgradnji” budu bez poreza i do 5 godina

Vlada namjerava da se porez na nepokretnost ne plaća na građevinske objekte i djelove zgrada u svojini investitora koji se u poslovnim knjigama vode kao “investicije u toku”, “zalihe gotovih proizvoda” u periodu od pet godina od izdavanja građevinske dozvole.

"To znači davanje povoljnosti građevinskim kompanijama i stvaranje uslova za neplaćanje, odnosno, odlaganje plaćanja poreza. Te nepokretnosti su imovina koja fizički tereti prostor i kao takva mora biti oporezovana i to najkasnije u roku od dvije godine od izdavanja dozvole. To posebno iz razloga što te objekte investitori prodaju i prije početka izgradnje”, naglasili su u Zajednici opština.

Poslanici SDP-a Damir Šehović i Mićo Orlandić predložili su svojim amandmanima da rok traje tri godine.

Bonus video: