Dakićevci: Imaju za autoput i Prvu banku, a nemaju za nas

„Nadležni ćute, uvukli su glave u ramena i poručuju da nema para. Pitamo se kako se troši ono što nema, a ima za Prvu banku i autoput i kako se uliva novac u privatna preduzeća“
8 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.02.2015. 14:08h

Bivši radnici i povjerioci “Radoja Dakića” pitali su nadležne kako nemaju novca za njihova potraživanja, a imaju za gradnju autoputa, privatna preduzeća ili za omogućavanje poreskih olakšica. Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević kazao je da je ključ rješenja u dijalogu, društvenoj volji i određivanju pravih prioriteta.

„Nadležni ćute, uvukli su glave u ramena i poručuju da nema para. Pitamo se kako se troši ono što nema, a ima za Prvu banku i autoput i kako se uliva novac u privatna preduzeća“, rekao je Vukčević agenciji Mina-business. On smatra da se treba preispitati odluka da se gradi autoput, osim ako nije skriveni cilj da se Kinezima prodaju prebukirani novoizgrađeni stanovi u „Radoju Dakiću“.

„Time bi se stvorile kineske četvrti i tada autoput ne bi bio Bar-Boljare nego kineski“, kazao je Vukčević. On je naveo da će naredne srijede nakon protesta ispred zgrade Vlade, drugi dio nastaviti ispred zgrade gradonačelnika, Slavoljuba Stijepovića. „Sporno je preuzimanje duga za vodu od Opštine Podgorica i zahtjev da se imovinom kompenzuju ti troškovi prije isplate zarada radnicima“, kazao je Vukčević.

Radnike, kako je rekao, interesuje šta se dešava u slučaju kada se sruše i deklasiraju objekti koji su već postojali u „Radoju Dakiću“. „Predložićemo gradonačelniku da se realizuje prebijanje i usmjeravanje dijela potraživanja za poreze lokalnoj samoupravi na nekretninama, ukoliko to većina radnika bude željela“, dodao je Vukčević. Bivši radnici podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: