Dug Montenegro Airlinesa narastao do 13 miliona

Vlada je i u ovogodišnji program privatizacije uvrstila prodaju avio-kompanije
19 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.02.2015. 16:04h

Nacionalna aviokompanija “Montenegro erlajnz” (MA) duguje skoro 13 miliona eura preduzeću “Aerodromi Crne Gore” (ACG), uprkos povlasticima koje ima.

MA je u povlašćenom položaju kada je riječ o cijeni po kojoj se njegovi avioni opslužuju na aerodromima u Tivtu i Podgorici, ali i subvencije koju dobijaju od ACG u vidu ustupanja dijela novca od naplate putničkog servisa njihovim putnicima.

Uprkos tome, MA ne uspijeva da ekonomski “izađe na zelenu granu“, pa “trenutni dug MA iznosi 12.938.000 eura”, zvanično je potvrđeno “Vijestima” iz menadžmenta ACG.

Iz firme koju godinama vodi SDP-ov kadar Milovan Đuričković nije, međutim, odgovoreno da li MA i od kada redovno plaća fakture.

Novi menadžment MA na čijem čelu je Daliborka Pejović (DPS) krajem prošle godine je saopštio da je ta kompanija 2014. prvi put počela da redovno izmiruje obaveze iz poslovnog odnosa sa ACG.

“Do 30. novembra ove godine je isplaćeno oko 2,7 miliona, dok će dinamika plaćanja naslijeđenog duga biti regulisana sporazumom između nacionalnog avio-prevoznika i tog preduzeća”, saopšteno je tada iz MA.

Vlada Crne Gore je i u ovogodišnji program privatizacije uvrstila prodaju MA, koji stalno posluje sa milionskim gubicima, dok se razmišlja o ustupanju menadžmenta nad ACG nekoj stranoj kompaniji, koja bi obezbijedila brži razvoj vazdušnih luka, posebno one u Tivtu.

ACG ima novac kojim bi se to moglo učiniti, ali je “zarobljen” u nenaplaćenim potraživanjima od MA.

Neophodno ulaganje u aerodrome u Podgorici i Tivtu

Poslovni odnos sa MA veliko je opterećenje za ACG, jer je aerodromsko preduzeće, odlukom Vlade koja je njegov osnivač i jedini vlasnik, obavezano da avione MA opslužuje po višestruko nižim cijenama od onih koje plaćaju ostale kompanije.

Đuričković, međutim, nije želio da o tome detaljnije govori.

“Aerodromi Crne Gore imaju veoma konkurentne cijene u regionu i veoma podsticajnu šemu, baziranu na obimu saobraćaja i u zavisnosti da li je saobraćaj sezonski ili i vansezonski, da li je riječ o novim rutama itd. “Montenegro erlajnz” je jedan od naših najvećih partnera i u toj mjeri ima značajne podsticaje”, odgovoreno je “Vijestima” iz ACG na pitanje koliko iznosi cijena koju MA fakturišu za opsluživanje njihovih aviona, te da li je još na snazi aranžman po kojem ACG ustupaju dio svog prihoda nacionalnoj aviokompaniji.

Za avione plaćaju od 183 do 375 eura manje nego drugi

Pokušavajući da koliko-toliko ugasi goruće finasijske teškoće u MA, Vlada je prije nekoliko godina obavezala ACG da od 15 eura putničke takse koju naplati za svakog putnika MA, toj kompaniji ustupi tri eura.

Istovremeno, cijena takozvane “handling and landing” usluge opsluživanja aviona MA, definisana je na maksimalni iznos od 345 eura po rotaciji. Prema komercijalnom cjenovniku ACG dostupnom na sajtu te kompanije, opluživanje putničkih aviona maksimalne težine u polijetanju između 40 i 60 tona, u kakve spadaju sva tri tipa vazduhoplova u floti MA, košta 528 eura po rotaciji na aerodromu Podgorica, odnosno 720 eura na aerodromu Tivat.

Bonus video: