Kad Vlada pomaže: Za bezvrijedne akcije platili još 3,7 miliona

Prema planu iz 2012. Vlada preuzima dug MA od 13 miliona za akcije čija je vrijednost u minusu
0 komentar(a)
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.02.2015. 08:17h

V lada će i ove godine preuzeti dug državnog avioprevoznika Montenegro erlajnza (MA) od 3,7 miliona eura, što je radila u protekle dvije godine u istim iznosima, i za njega dobiti dodatne akcije ove kompanije.

Međutim, Vlada akcije dobija po nominalnoj vrijednosti od 8,85 eura, koja nije mijenjana posljednjih pet godine. Revizorska kuća MV Konsalt je u izvještaju za 2013, kojeg je objavila u julu prošle godine, navela da akumulirani gubitak kompanije iznosi 40 miliona eura, da kompanija duguje više nego što vrijedi i da je stvarna neto vrijednost kapitala minus 13,2 miliona.

To znači da Vlada sada, preuzimajući dug svjesno, kupuje akcije koje ne vrijede ništa, odnosno imaju negativnu vrijednost.Vlada sada ima 99,88 odsto akcija.

Vlada se planom rekstrukturiranja ove kompanije iz 2012. obavezala na državnu pomoć od 13,3 miliona eura čime bi platila kupovinu jednog od četiri aviona “embrajer 195”. U 2013. i 2012. godini je već platila dio duga od 7,4 miliona, a preostali dio će isplatiti ove i naredne godine. Vlada je te godine otpisala i dugove za poreze i doprinose od 3,2 miliona.

U planu je navedeno da kompanija ne bi opstala bez ove državne pomoći, a da bi njeno prepuštanje sudbini uticalo na slabiju turističku ponudu, pad ekonomskih aktivnosti u ovom sektoru i da bi to uticalo na smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 0,45 odsto.

Vlada je od 2009. do 2013. izdala i garancije za pet kredita Montenegro erlajnza, koje su još aktivne i vrijede 8,5 miliona eura. U NLB Montenegrobanci nalaze se dva kredita od po 1,4 miliona, u Hipotekarnoj dva od 2,7 i 1,8 miliona i jedan u Prvoj banci od 1,2 miliona eura. Ovi krediti uzimani su za kupovinu opreme, uvođenje novih linija i održavanje tekuće likvidnosti. Ove garancije odobravale su Vlade Mila Đukanovića i Igora Lukšića na predloge Ministarstva saobraćaja.

Vlada toleriše dug kompanije za poreze i doprinose koji prema podacima iz oktobra iznosi 7,1 milion eura, posreduje da Aerodromi Crne Gore ne uzimaju dug za takse uz avionske karte, a oslobađala je Jugopetrol akciza za gorivo koje prodaju Montenegro erlajnzu što je smanjivalo konačnu cijenu avioprevozniku.

Bonus video: