Opet pomažu bogate na štetu države

Vlada ovim predlogom želi da oslobodi plaćanja PDV-a investitore hotela sa pet i više zvijezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta, kao i isporuku proizvoda koja će se obavljati u skladu sa međudržavnim ugovorima sličnim onim za autoput
18 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.02.2015. 15:41h

Vladin novi predlog izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) je protivustavan, nanosi štetu državnom budžetu i stvara uslove za korupciju, smatraju predstavnici opozicionih partija i Unije poslodavaca Crne Gore.

Vlada ovim predlogom želi da oslobodi plaćanja PDV-a investitore hotela sa pet i više zvijezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta, kao i isporuku proizvoda koja će se obavljati u skladu sa međudržavnim ugovorima sličnim onim za autoput.

Nova rješenja u zakonu o PDV-u naći će se danas pred poslanicima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da Vlada predloženim izmjenama zakona o PDV-u i izmjenama carinskog zakona, koji čini zajednički paket, nastavlja sa politikom podsticanja strateških investitora oslobađanjem od poreskih i carinskih dažbina.

On je kazao da će država ostati bez desetina miliona eura oproštenog PDV-a i carina, imajući u vidu da će se za gradnju elitnih turističkih i energetskih objekata utrošiti više stotina miliona eura. Za primjer navodi Termoelektranu za koju će se uvesti 90 odsto opreme.

“Bilo pi poželjno da Vlada i politički predstavnici koji su njeni konstituenti (DPS, SDP i Bošnjačka stranka) objasne ko će i na koji način da nadomjesti te budžetske prihode koji će umjesto da ih troši crnogorsko zdravstvo, obrazovanje ili vojska, povećavati profitnu marginu strateških investitora, njihovih domaćih posrednika i of šor partnera“, kazao je Damjanović.

Damjanović

Prema njegovim riječima, Vlada ne odustaje od politike “jurnjave” za investitorima tako što ih plaća budžetskim novcem, oslobađajući ih od zakonskih dažbina, umjesto da ti investitori plaćanjem poreza i carina pune državni budžet.

“Ne samo što smo kroz pregovore sa EU brzopleto liberalizovali carinsku i poresku politiku, podstičući uvoz i uništavajući domaću privredu, već izgleda da ni to nije dovoljno pa se ionako niski porezi i carine potpuno ukidaju, a sve u službi tobožnjih 'viših' interesa države“, istakao je Damjanović.

On je ocijenio da su tim rješenima pojedinci i neke firme privilegovani u odnosu na ostatak privrede, posebno mala i srednja preduzeća (MSP). Objašnjava da će na taj način neki poželjni i bliski crnogorskim vlastima domaći investitori preko svojih “stranih” of-šor kompanija i u partnerstvu sa probranim stranim investitorima, da dodatno zarade i uvećaju milionsku imovinu na račun MSP-a i ostalih domaćih investitora koje će država zauzvrat da “davi” sankcijama za poreski i neporeski dug.

Damjanović je pitao i kako će ovaj predlog uticati na projekte hotela visoke kategorije i malih hidroelektrana koje se grade.

“Da li će i oni biti oslobođeni od dažbina na pola posla ili čak retroaktivno ili ćemo dobiti recimo Hilton sve sa carinama i PDV-om, a Šeraton oslobođen od ovih nameta. Ne želim da vjerujem u zavjere, ali nakon načina na koji je planirana gradnja autoputa (međudržavni sporazum) čini se da su ovi predlozi Vlade dio dogovorenog paketa kojim se pojedinim investitorima, prije svega mislim na Termoelektranu, daju povlastice kako bi se koliko toliko nadomjestile 'sitne poteškoće' koje im izaziva javni tender i javna procedura upravo u odnosu na međudržavni sporazum”, naveo je Damjanović.

Pišu zakon po želji svojih investitora

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ne podržava Vladin predlog jer u njemu vidi ogroman prostor za korupciju i slabljenje javnih prihoda.

„Umjesto da jasno postavimo standarde i principe poslovanja i održavamo ih transparentnim i stabilnim kako bi svi zainteresovani investitori unaprijed znali šta mogu i uz kakve uslove da rade u Crnoj Gori, Vlada prvo sa njima ispregovara van očiju javnosti, a onda promijeni zakon u skladu sa njihovim željama. Tu postoji ogroman prostor za korupciju. Drugi razlog za neprihvatanje tih promjena je dodatno slabljenje onako slabih javnih prihoda”, kazao je Bojanić. On je ocijenio da se predloženim rješenjem pojedinici dovode u privilegovan položaj.

"Tako definisan predlog promjene zakona je još jedan dokaz u nizu prekrajanja regulative u korist pojedinaca kako bi njihove potrebe postale zakon“, naglasio je Bojanić.

Da li su Vlada i investitori kupili većinu

Damjanović kaže da sada postaje potpuno jasno da se na primorju ne radi o kašnjenju u projektima Luštica, Kumbor,... već da strateški partneri “aktivno čekaju” da Vlada ispuni svoj dio dogovora i da budu oslobođeni plaćanja i ovih dažbina.

“Kako je i da li je Vlada kalkulisala Skupštinu i koga od poslanika u tom paketu, građani će imati prilike da veoma brzo dobiju jasan i transparentan odgovor”, naglasio je Damjanović.

Bonus video: