Žugić: Poreske povlastice za rast ekonomije

Odbor se nije izjasnio o predloženim izmjenama i dopunama zakona, jer je većina njegovih članova tražila od predlagača dodatne informacije.
3 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2015. 15:43h

Ministar finansija Radoje Žugić tvrdi da će nove poreske povlastice koje je Vlada pripremila u izmjenama zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i Carinskog zakona doprinijeti rastu ekonomije, povećanju konkurentnosti i valorizaciji turističkih potencijala.

Odbor za ekonomiju danas je razmotrio dva zakona kojima Vlada namjerava oslobodi plaćanja PDV-a isporuku proizvoda i usluga za gradnju i opremanje hotela sa pet i više zvjezdica, energetskih objekata za proizvodnju struje i prerađivački kapaciteta u privredi, kao i isporuku proizvoda koja će se obavljati u skladu sa međudržavnim ugovorima sličnim onim za autoput. Poslanici će se o njima naknadno izjasniti jer su od ministarstva tražena dodatna obrazloženja.

Opozicija i Unija poslodavaca (UPCG) smatraju da su nova rešenja protivustavna, nanose štetu državnom buždetu i stvara uslove za korupciju što su “Vijesti” objavile u tematskom tekstu. Ministar je imao ispred sebe na sjednici odobra primjerak novine, a smetalo mu je što u tekstu piše da se novim rešenjima pomažu domaći tajkuni i strani investitori.

“Ne slažem se sa tim ocjenama. Želimo postići vlaorizacija resursa u turizmu, energetici i poljoprivredi. Znamo da po prirodi zakona o pdv-u, novac koja se ulažu u izgradnju i opremanje objekata ima status ulaznog i izlaznog pdv-a. Taj porez se vraća i nema negativnih posledica po budžet. Želimo povećati konkurentnost, a sami ne možemo valorizovati resurse koje imamo” naglasio je Žugić.

Član Odbora za evropske integracije Predrag Bulatović (DF) kazo je da taj odbor smatra da je Vladin prredlog suprotan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (glava šest, član 173), jer se to smatra kao državna pomoć.

“Vidjećemo šta će reći EK u Izvještaju o napretku” kazao je Bulatović.

Žugić je rekao da je lično predložio rešenja, te da je spreman da snosi odgovornost ako EK pronađe elemente državne pomoći.

Damir Šehović (SDP) kazao je da razumije potrebu da se učini ambijent atraktivnimjim za nove investicije, ali da je obrazloženje predloga zakona j dosta šturo. Tražio je da ministarstvo dostavi detaljnije obrazloženje prije nego se poslanici izjasne.

Aleksandar Damjanović (SNP) našalio se i “predložio da se uvede nulta stopa PDV -a pa da država bude poreski raj”, dok je Goran Tuponja (Pozitivna) rekao da mu nije jasno kako neka mjera neće imati negativne efekte po budžet ako se država odriče prihoda. Milutin Đukanović (DF) složio se sa Bulatovićem da su planirane povlastice državna pomoć.

Filip Vuković (DPS) kazao je da ne vidi da se narušava konkurencija, već da država vuče prave poteze u privlačenju investicija.

Usvojene su izmmjene zakona o poreskoj administraciji čiji je cilj, kako, je objasnio Žugić, efikasnija administracija, jeftiniji poreski postupak i suzbijanje sive ekonomije.

Bonus video: