NEZADOVOLJNI RADNICI

Hala "Radoja Dakića" prodata ispod utvrđene vrijednosti

Vukčević je saopštio da je komisija sudskih vještaka mašinske struke po nalogu sudije, samu konstrukciju hale površine 19,15 hiljada metara kvadratni novembra 2014. procijenila na 1,8 miliona, da bi je nakon mjesec korigovala na 1,45 miliona, a prodata je upola cijene za 622,5 hiljada eura
7 komentar(a)
Hala Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Hala Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2015. 15:25h

Bivšim radnicima “Radoja Dakića” odbijen je prigovor na nedavnu prodaju industrijske hale, a, kako su saopštili, strahuju da neće dobiti ni centa od tog posla jer o troškovima postupka izvršenja takođe odlučuje sud. Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je da su radnici sudu podnijeli prigovor na ispunjenje zakonskih uslova za prodaju hale u vezi utvrđivanja vrijednosti i prodaje ispod utvrđene vrijednosti, zaključka o prodaji i njegovog neobjavljivanja u medijima, pružanje šanse drugim ponuđačima da učestvuju u prodaji, i tako dalje. Radnici su tražili i otvaranje istrage.

“Predložili smo da se radnici i advokati namiruju srazmjerno svojim potraživanjima kako je to propisano prodajom pokretnih stvari, jer metalna konstrukcija demontažom i upravljanjem postaje pokretna stvar. Umjesto da nam odgovori na primjede po svakom članu zakona koji smo naveli u zahtjevu, ovih dana dobili smo rješenje suda da podnosilac zahtjeva nije ni stranka ni učesnik u postupku, pa se isti odbacuje kao nedozvoljen, iako predstavnici Koordinacionog odbora prisustvuju svakom ročištu”, rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

Navedena hala, kako je dodao, kao građevinski objekat za obavljanje poslovne djelatnosti, bila je procijenjena na oko 7,7 miliona eura na koju je 2005. godine fiduciju stavio Savez sindikata, za dug od oko 1,16 miliona. Vukčević je saopštio da je komisija sudskih vještaka mašinske struke po nalogu sudije, samu konstrukciju hale površine 19,15 hiljada metara kvadratni novembra 2014. procijenila na 1,8 miliona, da bi je nakon mjesec korigovala na 1,45 miliona, a prodata je upola cijene za 622,5 hiljada eura.

Prema njegovim riječima, pošto o troškovima postupka izvršenja odlučuje sud, može se desiti da od iznosa dobijenog prodajom i uplaćenom na račun suda radnici ne dobiju ni centa, jer su troškovi izvršenja po održanom ročištu 56 hiljada eura.

“Pitamo se šta radi Vladin Savjet za privatizaciju kada dozvoljava da se ovako otuđuje državna i radnička imovina. Onaj koji u svojim rukama drži vlast, trebalo bi da se zapita šta će biti sjutra”, poručio je Vukčević. Bivši radnici podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.