Kusovac: Plutače za privez kruzera do početka sezone

„Glavna kruzing sezona počinje 2. aprila dolaskom broda Berlin od 193 metra. Trajaće do 2. decembra kada će uploviti brod Costa Mediterranea od 293 metra“, podsjetio je Kusovac
50 pregleda 1 komentar(a)
Vasilije Kusovac, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Kusovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2015. 10:16h

Postavljanje dvije privezne plutače na poziciji Plagenti kod Kotora, namijenjenih za prijem megakruzera do 320 metara, trebalo bi da bude završeno do aprila, odnosno početka glavne kruzing sezone, najavio je direktor Luke Kotor, Vasilije Kusovac.

On je kazao da je riječ o poslu koji bi trebalo dodatno da poboljša uslugu ovog preduzeća i uputi signal korisnicima usluga o dodatnom poboljšanju nivoa kvaliteta u oblasti kruzinga.

„Cijena postavljanja plutača ukupno će iznositi 993 hiljade eura sa porezom na dodatu vrijednost (PDV). Tenderska dokumentacija prolazi završnu fazu , a zeleno svijetlo očekujemo od državne komisije. Radovi bi mogli da počnu krajem februara, a posao će dobiti najpovoljniji ponuđač na tenderu čija je procedura još u toku“, rekao je Kusovac agenciji Mina-business.

On je precizirao da će razmak između plutača biti od 380 do 400 metara.

„Dakle tu neće više biti sidrenja nego vez na 'muring' sistemu. Riječ je o savremenom sistemu koji se praktikuje u Skandinaviji i na Pacifiku. To je savremena i efikasna tehnologije koja omogućava mnogo jednostavniji vez i podiže sigrnost na moru, kvalitet infrastrukturne usluge. Zadovoljava brodare, a puno znači i za nas jer će nam sezonu i rad učiniti relaksiranijom“, objasnio je Kusovac.

On je kazao da će do početka glavne sezone, ali i kasnije tokom cijele godine, u Kotor redovno uplovljavati brodovi Athena i Artemis od po 58 metara.

„Glavna kruzing sezona počinje 2. aprila dolaskom broda Berlin od 193 metra. Trajaće do 2. decembra kada će uploviti brod Costa Mediterranea od 293 metra“, podsjetio je Kusovac.

On je naznačio da je ove godine planiran dolazak preko 400 hiljada putnika, a u najavi su 423 broda i od pet do deset odsto više jahti.

„Dakle, pred nama je još jedna lijepa sezona“, kazao je Kusovac.

On je rekao i da Luka ima odličnu saradnju sa Lučkom kapetanijom Kotor, što je veoma važno za ovu, već preko deset godina, kruzing destinaciju.

„Podsjećam da su nam brodari-korisnici usluga, dali ocjenu 4.65 za kompletno pružanje e-usluga u Luci Kotor. Očekujem da ćemo taj nivo zadržati što je velika preporuka za grad i turističku privredu Crne Gore. Brodari su zadovoljni, a naša pozicija je svakog dana sve bolje. Kao što je poznato, 2012. i 2013. Kotor je u svjetskim razmjerma bio top-destinacija, a prošle visoko preporučena“, podsjetio je Kusovac.

Bonus video: