Murić: Bahman je upleo i njemačkog konzula

“Sprovedena i istraga preko Interpola o načinu zaključenja ugovora o kupoprodaji spornih mašina i potvrđen je legalan uvoz"
8 komentar(a)
Rožaje
Rožaje
Ažurirano: 31.01.2015. 15:20h

Rožajac Fahrudin Murić reagovao je na navode njemačkog državljanina Torstena Bahmana iz teksta „Njemac tvrdi da su ga prevarili Rožajci”, koji je objavljen u srijedu u “Vijestima”. Odgovor prenosimo u cjelosti.

“Te navode u cjelosti demantujem i ističem da je Torsten Bahman iznio niz neistina, pokušavajući na ovaj način, u nedostatku pravno relevantnih činjenica odnosno dokaza, da izvrši pritisak na pravosudne organe Crne Gore, kako bi izdejstvovao povoljnu sudsku odluku za sebe. On, osim putem medija, vrši pritisak na pravosudne organe Crne Gore i preko diplomatsko- konzularnih predstavnika Njemačke. Da je to tako najbolje govori činjenica da je na posljednjoj glavnoj raspravi pred Osnovnim sudom u Podgorici bio prisutan njemački konzul”, naveo je Murić.

“Da se radi o neistinama i krivotvorenju činjenica najbolje govori to što isti ističe da je sporne građevinske mašine kupio po cijeni od 240.000 eura, odnosno da su ga ukupno koštale oko 300.000 eura, a da sada traži štetu od 126.000 eura, i ako su polovne sporne mašine, na osnovu ispostavljenih faktura i jedinstvenih carinskih isprava, ukupno koštale 56.000 eura, što se može provjeriti uvidom u jedinstvene carinske isprave kod Uprave carina CG. Postavlja se logično pitanje, zašto se odrekao i u čiju korist štete od 174.000 eura. Radi istine i javnosti želim da istaknem da je DOO „Bering" Rožaje sporne mašine uvezao na legalan način i to dvije mašine marke „volvo" je kupio od firme iz Crne Gore, nakon što je ova firma iste legalno uvezla od dobavljača iz Njemačke i to od firme ,,ASP Handelgesellschaft" vlasnika Sirka Schmidta, a ne od firme čiji je vlasnik Torsten Bahman, dok je ostale tri mašine DOO „Bering" Rožaje legalno uvezao takođe od dobavljača iz Njemačke”, piše u reagovanju.

“Za sve mašine postoje jedinstvene carinske isprave o legalnom uvozu, nakon što su iste stavljene u slobodan pravni promet i plaćene sve carinske i poreske obaveze. Osim toga, od strane nadležnih policijskih organa MUP-a CG sprovedena je kompletna istraga preko Interpola o načinu zaključenja ugovora o kupoprodaji spornih mašina i načinu uvoza, kojom istragom je potvrđen legalan uvoz istih. Da je DOO „Bering" Rožaje postao legalni i legitimni vlasnik spornih mašina potvrđujem aktima Uprave carina Crne Gore 04/02 br.3282/8 od 24.04.2012. godine i 13/01 br.D-2109/5 od 25.07.2012.god, koja u prilogu dostavljam redakciji „Vijesti"”, naveo je Murić u reagovanju.

"Njemac izmišlja da mu je tražen novac za Bošnjačku stranku"

Sve isprave na koje se poziva Torsten Bahman su falsifikovane isprave, o čemu najbolje govori činjenica da su sporne građevinske mašine legalno uvezene u Crnu Goru i to trajno, nakon što su stavljene u slobodan pravni promet tri mjeseca prije nego što je navodno Torsten Bahman zaključio ugovor sa dilerom firme „Volvo”.

Rafet Husović ni na koji način nije bio uključen u ovaj obligaciono-pravni odnos, kako to neosnovano tvrdi Torsten Bahman. Posebno je potpuna laž i neistinita izjava Torsten Bahmana da je bilo ko od njega tražio bilo kakav novac za Bošnjačku stranku, tvrdi u reagovanju Fahrudin Murić.

Bahman: Lažnim fakturama oštećena CG, nije bilo značke ANB

Njemac Torsten Bahman reagovao je na navode iz teksta pod naslovom “Reketirao me Vuk sa značkom ANB-a”, objavljen u četvrtak.

Bahman

“Navodi Fahrudina Murića da je neko vadio značku ili bilo kakvo oružje, kao i da ja poznajem bilo kakve mafijaše iz Podgorice su obična besmislica i laž, što dokazuje i službena zabilješka sudskog izvršitelja koji je došao na izvršenje presude. Neistina su i navodi o postojanju lažnih papira iz Njemačke, što je lako provjeriti kod Dojče lizinga u Njemačkoj. Tamo postoje podaci, ali i kod mog advokata Nikole Martinovića u predmetu koji je vođen u bjelopoljskom Privrednom sudu. Lažne fakture crnogorskoj carini upravo su prestavili firma ASP iz Njemačke, koja je ugašena i prije izdavanja ovih faktura, a čiji je vlasnik Sirko Šmit prijatelj "poslovni partner" Fahrudina Murića. Na njima je značajno umanjena vrijednost predmetnih mašina. Mašina, koja je koštala 60.000 eura u to vrijeme, carinjena je, prema fakturi, kao da vrijedi 10.000 eura, čime je direktno oštećena i Crna Gora, a to nije zanimalo naležne organe vaše države”, naveo je u reakciji.

“Murić namjerno želi ovakvim izjavama i lažima da skrene pažnju javnosti sa njegovih nedjela, obesmišljavajući tri pravosnažne sudske presude donijete pred pravosudnim organima CG. Policajci koji su 2. septembra 2013. došli zbog asistencije u izvršenju presude, a po nalogu predsjednika Privrednog suda, zadržali su se samo 20-ak minuta. Potom su se izvinili i saopštili da moraju da prekinu asistenciju jer su telefonom dobili poziv pretpostavljenih da napuste lice mjesta. Sjutradan, međutim, Murić je uklonio mašine sa placa zašto je kasnije pred Osnovnim sudom u Rožajama osuđen novčanom kaznom od 600 eura”, tvrdi Bahman.

Bonus video: