Lukšić: Forum u Davosu bio prilika za razgovor sa investitorima

Tokom foruma Lukšić je imao i niz političkih kontakata i kraćih neformalnih susreta sa njemačkim vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom, koji je i ministar ekonomije, kao i sa ministrom ekonomije Indonezije i drugima
67 pregleda 2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.01.2015. 10:46h

Učešće na značajnim događajima, kao što je Međunarodni ekonomski forum u Davosu, značajno je za razvoj crnogorske ekonomije, jer je to prilika za razgovor sa istaknutim pojedincima i potencijalnim investitorima, ocijenio je vicepremijer i ministar vanjskih poslova, Igor Lukšić.

Lukšić, koji je u Davosu predstavljao Crnu Goru, kazao je da je to događaj koji okuplja ljude iz cijelog svijeta i daje mogućnost razmjene mišljenja o mnogim temama koje su i interesantne i za Crnu Goru.

"To je, svakako, bila prilika za razgovor sa ljudima koji mogu biti zanimljivi sagovornici kada je u pitanju ekonomski razvoj Crne Gore. Meni je bilo zadovoljstvo da tamo budem kao dio formata mladih globalnih lidera gdje smo imali poseban program, uz program učešća na samoj konferenciji, ali i prilika da kao ministar vanjskih poslova i evropskih integracija imam mogućnost interakcije sa mnogim učesnicima", rekao je Lukšić agenciji Mina-business.

On je tokom foruma u Davosu razgovarao sa predsjednikom Borda direktora ENI-ja, Emom Marćegaljom /Emma Marcegaglia/ i podsjetio da je ova renomirana italijanska kompanija jedan od kandidata za dobijanje prava za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Lukšić je razgovarao i sa Rainerom Lindnerom, izvršnim direktorom Istočnog odbora njemačke privrede koji je bio jedan od organizatora regionalne konferencije u Budvi u septembru prošle godine.

On je razgovarao i sa predstavnicima investicione grupe Lazard, koja je zainteresovana da Crnoj Gori pomogne u promociji ekonomskih potencijala u inostranstvu, s obzirom na to da se radi o globalnoj francuskoj investicionoj grupi.

Tokom foruma Lukšić je imao i niz političkih kontakata i kraćih neformalnih susreta sa njemačkim vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom, koji je i ministar ekonomije, kao i sa ministrom ekonomije Indonezije i drugima.

"Međunarodni ekonomski forum i godišnji sastanak u Davosu je definitivno mega događaj. Mislim da ga možemo uporediti samo sa samitom Ujedinjenih nacija ili sa godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, s tim što u Davosu, ipak, dominantna publika bude iz biznisa, budu ljudi iz privatnog sektora, koji razgovaraju o ekonomskim izazovima", naveo je Lukšić.

On je podsjetio da je tema ovogodišnjeg skupa u Davosu bila Novi globalni kontekst.

"Prošlu godinu su obilježili kriza u Evropi, epidemija ebole, fundamentalistički pokreti, Islamska država i sukobi na Bliskom istoku i sve to, nesumnjivo, utiče na ekonomski sistem. To su isprepletane teme, tako da su one bile prisutne tokom rasprave u Davosu, a opet u svjetlu svježih januarskih događaja – terorističkih napada u Parizu i sada okončanih, a tada projektovanih rezultata izbora u Grčkoj", kazao je Lukšić.

Raspravljano je, kako je dodao, i o padu cijene nafte, kako se sve to odražava na novi globalni kontekst, u pokušaju da se razmatraju i dugoročne tendencije – demografske, dalji razvoj interneta, pitanja obrazovanja i slično.

Međunarodni ekonomski forum u Davosu održan je prošle sedmice, a prisustvovali su mu visoki zvaničnici i lideri iz preko 40 zemalja svijeta.

Bonus video: