Isplata 4,5 miliona eura akcionarima Onogošta zavisi od Jovanića

Vlada odustala od potraživanja duga od milion eura, pa ga naplatila
72 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Onogošt, Foto: Ivan Petrušić
Hotel Onogošt, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.01.2015. 20:06h

Stečajna uprava HTP Onogošt iz Nikšića nije počela isplatu oko 4,5 miliona akcionarima, od prodaje hotela Teuta u Risnu, jer saglasnost za to formalno još nije dao stečajni sudija Blažo Jovanić.

„Sudija odobrava raspodjelu sredstava“, kazao je “Vijestima” stečajni upravnik Dragan Smolović.

Prema njegovim riječima, od prihodovanih 6,51 milion eura, koje je za Teutu uplatila kotorska firma Yu Briv, akcionarima Onogošta će biti raspodijeljeno oko 4,5 miliona eura. Kotorska kompanija novac je uplatila prije mjesec, a akcionari Onogošta su očekivali da će im već biti podijeljen.

„Od Centralne depozitarne agencije dobili smo spisak akcionara, ali ne i podatke o tri kastodi računa, za koje nam trebaju dodatne informacije kako bi tim vlasnicima uplatili novac“, objasnio je Smolović.

Hotel Onogošt u Nikšiću ostao je u vlasništvu akcionara istoimenog hotelskog preduzeća nakon isplate obaveza u stečajnom postupku.

Prema riječima Smolovića, u toku je postupak utvrđivanja odluke o visini potraživanja. Ranije se spekulisalo da bi akcionarima trebalo biti isplaćeno dodatnih milion eura, ali to se na kraju vjerovatno neće desiti već će taj novac morati biti vraćen Vladi ili Poreskoj upravi na ime ranije neplaćenih obaveza.

Vlada je prije nešto više od četiri i po godine odlučila da otpiše 1.030.276 eura Onogoštu na ime neplaćenih poreza i doprinosa, ali samo u slučaju da Plan reorganizacije bude sproveden kako je to prvobitno bilo predviđeno Programom državne pomoći.

To se međutim nije desilo, a vlasnici Onogošta koji su pokušali da sprovedu Plan reorganizacije kroz ličnu upravu napravili su dodatni dug u iznosu od oko 850 hiljada eura.

Zbog nepoštovanja Plana reorganizacije, nakon čega je uslijedilo proglašenje bankrota, Vlada i ministar finansija Radoje Žugić su sredinom 2013. obavijestili stečajnu upravu da je potrebno vratiti 1.030.276 eura, s obzirom da nije realizovan plan lične uprave u stečaju.

Bonus video: