Zahtjevi prevoznika za povraćaj dijela akciza od sredine aprila

"Stupanjem na snagu Pravilnika ponovo su stvoreni uslovi za povraćaj dijela plaćene akcize, a zahtjeve za njen povraćaj prevoznici će početi da podnose sredinom aprila", kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
prevoznicci_3, Foto: L.ZEKOVIĆ
prevoznicci_3, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 30.01.2015. 16:55h

Crnogorski prevoznici počeće sredinom aprila da podnose Upravi carina zahtjeve za povraćaj dijela plaćene akcize, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U tom resoru je danas, na inicijativu Udruženja prevoznika Crne Gore, održan sastanak u vezi sa primjenom novog Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama.

"Stupanjem na snagu Pravilnika ponovo su stvoreni uslovi za povraćaj dijela plaćene akcize, a zahtjeve za njen povraćaj prevoznici će početi da podnose sredinom aprila", kaže se u saopštenju.

Novina je, kako se navodi, da će postupak vezan za povraćaj dijela plaćene akcize biti u nadležnosti Uprave carina, umjesto dosadašnjeg rješenja po kojem je taj posao bio povjeren Poreskoj upravi.

"Na sastanku je iskazana spremnost svih nadležnih institucija kako bi se riješio problem praktične primjene Pravilnika, što je i bio cilj donošenja propisa koji regulišu ovu oblast", naveli su iz Ministarstva.

Kako su pojasnili, i taj propis je dio napora da se unaprijedi poreska disciplina, ali istovremeno i postigne konkurentnost domaćih u odnosu na prevoznike iz regiona i Evropske unije.

Bonus video: