Nezadovoljni radnici: Dopune zakona o PIO neustavne, Vujanović da reaguje

50 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.01.2015. 15:55h

Radnici propalih preduzeća sa sjevera države pozdravili su sazivanje sjednice Skupštine Crne Gore koja je zakazana za 10. februar, a na kojoj će se raspravljati i o penzionisanju po povoljnijim uslovima bivšim uposlenicima koji su zbog stečaja ostali bez posla. Oni očekuju da će na sjednici biti ispravljena nepravda koju su poslanici izglasali krajem prošle godine, te da će se konačno stati na kraj samovolji DPS–a.

“Trenutno, predlog dopune zakona će imati većinu u parlamentu, za razliku od decembra, kada je falio jedan glas za većinu od 41 poslanika. Prema informacijama do kojih smo došli, zakon su najavili da podrže DF, SNP, Pozitivna, LP, BS, većina poslanika SDP-a, kao i nezavisni poslanici, njih je ukupno 45. Nadamo se da će obećanje ovih poslaničkih klubova biti ispunjeno i da ćemo po prvi put imati pobjedu nad DPS - om, ujedno ih spriječiti da ruše ustavne odredbe.“, stoji u saopštenju koje su potpisali predstavnici „Gornjeg Ibra“ iz Rožaja i „Radnika“ iz Bijelog Polja, Sadik Klimenta i Svetozar Čabarkapa.

Skupa sa NVO,,Euromost'' oni su Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti Predloga zakona o dopuni zakona o penzijskom invalidskom osiguranju kojim se pravo na penzionisanje po povoljnijim uslovima priznaje samo u sektoru metalopreradivačke industrije.

„Očekujemo da Ustavni sud poništi ovu odluku Skupštine Crne Gore, jer je neustavna što je svima jasno. Donošenje različitih zakona za one koji ispunjavaju iste uslove je Ustava Crne Gore. Očekivali smo da odmah reaguje i predsjednik države Filip Vujanović, čija je obaveza da digne glas protiv svih neustavnih odluka Skupštine.“

Bonus video: