Rast ekonomije i ove godine zavisi od investicionih projekata

Stanković je objasnila da je osnovnim scenariom projektovano da će deficit u ovoj godini dostići 5,3 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug 69 odsto BDP-a
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2015. 16:34h

Vlada Crne Gore je ekonomski rast od 3,5 odsto projektovala na osnovu očekivanih 412 miliona eura investicija u važne projekte, a ako se taj novac ne realizuje stopa rasta ekonomije biće 2,1 odsto.

To je kazala danas savjetnica potpredsjednika Vlade za ekonomska pitanja Tijana Stanković nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Program ekonomskih reforimi za period od ove do 2017. godine.

Stanković je objasnila da je osnovnim scenariom projektovano da će deficit u ovoj godini dostići 5,3 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug 69 odsto BDP -a.

"Rastu ekonomije doprinijeće i 80 miliona novca koji će Investicono-razvojni fond ( IRF) obezbijediti i 100 milioan eura sa kojima će banke kreditirati privredu," kazala je Stanković.

Ona je ponovila ranije stavove koje su saopštil predstavnci izvršne vlasti da će se fokusirati na otklanjanju prepreka ekonomskog rasta čemu bi trebalo da doprinese podrška malom i srednjem biznisu i započinjanje novih infrastrukturinih projekata.

Pomoćnik ministra finasija Iva Vuković kazala je da je jesenja analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za prošlu godinu pokazala da je ekonomija rasla po stopi od dva odsto.

"To je umjereniji rast od planiranog, koji je ostvaren zbog odlaganja invesaticionih projekata u 2015. godine" kazala je Vukotić.

Prvobitna projekcija ekonomskog rasta za prošlu godinu planirana je u iznosu od 3,5 odsto, ali je tokom godine revidirana na dva odsto.

Bonus video: