Investitorima na Luštici blokirana dozvola

Luštica Development, kako piše u rješenju Direktorata za građevinarstvo MORT, nije dostavila dokaz da je platila naknadu za izgradnju regionalnog vodovoda
7 komentar(a)
Luštica Bay, Foto: Luštica Development
Luštica Bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 27.01.2015. 18:06h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prekinulo je postupak izdavanja građevinske dozvole kompaniji Luštica Development iz Tivta za gradnju dvije glavne saobraćajnice u kompleksu budućeg turističkog grada Luštica Bay.

Razlog za to je, kako se navodi u rješenju koje potpisuje generalni direktor Direktorata za građevinarstvo u MORT-u Danilo Gvozdenović, to što Luštica Development nije dostavila dokaz da je platila naknadu za izgradnju regionalnog vodovoda.

Ova naknada u visini od 1 odsto predračunske vrijednosti investicije uvedena je Zakonom o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja iz 2007. godine, od čega 80 odsto ide u državni budžet koje se prosljeđuje Javnom preduzeću Regionalni vodovod, a 20 odsto opštinama.

Sporno je, međutim, što je istim zakonom predviđeno da su plaćanja ove naknade oslobođeni investitori objekata od opšteg interesa. Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, saobraćajnice, pa čak i lokalni nekatregorisani putevi, su objekti od opšteg interesa, jednako kao i morske luke i lukobrani.

Sve to nije spriječilo MORT i da 2013. aminiju naplatu 192 hiljade eura takse za Regionalni vodovod od Luštice Development za njihovu marinu, kao i da sada istog partnera praktično ucjenjuje, tražeći im da mimo zakona plate istu naknadu zbog izgradnje saobraćajnice.

Prekid postupka izdavanja građevinske dozvole za dvije glavne saobraćajnice po rješenju MORT-a, potrajaće do okončanja postupka pred Regionalnim vodovodom kojim bi se potvrdilo da je plaćena naknada.

Na taj način Ministarstvo koje vodi Branimir Gvozdenović stalo je na stanovište da egipatsko-švajcarski konzorcijum Orascom, koji stoji iza Luštice Development, treba da plati naknadu od jedan odsto procijenjene vrijednosti investicije izgradnje dviju saobraćajnica, iako su saobraćajnice objekti od opšteg interesa.

Sa druge strane, isti taj MORT, već duže vrijeme „priprema teren“ da opštinama oduzme prihode od naplate komunalija, koje plaćaju investitori stambenih i privrednih objekata, jer Vlada tu dažbinu smatra biznis barijerom. Gvozdenovića takav pristup investitorima nije međutim, spriječio da „udari rampu“ Orascomu i praktično primora jednog od strateških partnera Vlade da nezakonito plaća danak Regionalnom vodovodu.

Projekat Luštice Development je procijenjen na 1,1 milijardu eura, a njime je predviđena izgradnja cijelog turističkog grada na tivatskom dijelu poluostrva Luštica. Za Vladu i premijera Mila Đukanovića ova kompanija do sada je bila jedan od najznačajnijih stranih investitora.

Vodovodu fali para za kredit

Javno preduzeće Regionalni vodovod je u finansijskim problemima jer primorske opštine, iako primorane, nijesu spremne da tokom čitave godine preuzimaju vodu iz tog sistema, pa je procenat iskorišćenosti kapaciteta regionalnog vodovoda ispod 15 odsto.

Firma treba da vrati i nekoliko desetina miliona eura kredita uzetih za gradnju tog sistema, pa menadžment Regionalnog vodovoda insistira na naplati ove naknade čak i kada to po zakonu ne smije da uradi.

Bonus video: