Vuković: Eliminisati praksu u kojoj postoje privilegovani

69 pregleda 4 komentar(a)
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2015. 20:17h

Sistem organizovanja javnih nabavki za zdravstvene ustanove treba mijenjati i prekinuti sa praksom da postoje privilegovane firme i pojedinci, kazala je „Vijestima“ direktorica firme „Osmi red D“ Angelina Vuković.

Ona je navela da Fond za zdravstveno osiguranje, koji obavlja javne nabavke u ime zdravstvenih ustanova, stalno govori da ostvaruje značajne uštede ali da je pitanje da li je to zaista tako.

Ona napominje da su, u međuvremenu, objavljeni podaci „o velikoj šteti koju trpe građani Crne Gore zbog nabavke izuzetno skupih testova za biohemijske laboratorijske analize“. “Vijesti” su objavile da bolnice reagense sada kupuju i po cijenama za 13 puta većim od onih koje je ista firma nudila na tenderu kojeg nije realizovao Fond zdravstva, što skupo košta građane koji moraju da ih kupuju, ali i državni budžet.

„Tim povodom, upozoravali smo Fond o potrebi pravovremenog raspisivanja tendera za potrebe svih opštih bolnica. Postavlja se pitanje zbog čega je bez obrazloženja obustavljena nabavka tokom 2011. godine, zašto je tadašnja komisija čiji su članovi bili i predstavnici laboratorija iz opštih bolnica i domova zdravlja, zamijenjena drugom komisijom“, dodala je Vuković.

Ona smatra da Fond sve do 15. 08. 2011. godine suprotno zakonu organizuje javne nabavke, a sada kršeći svoj statut.

„Zašto već godinama Fond raspisuje sve nabavke za potrebe bolnica iako mu to pravo, a što je interesantno ni danas, po Statutu ne pripada? Da li je to zbog ušteda? Nije valjda da menadžment javnih ustanova ne brine o sredstvima izdvojenim za zdravstvo i da nije sposoban da sprovede ekonomične nabavke“, navela je Vukovićeva.

Kao primjere gdje se sredstva poreskih obveznika troše neekonomično, a koje je sprovodio Fond, Vukovićeva je navela nabavke reagenasa za opšte bolnice skenera, opreme za kardio centar...

„Zbog nekih smo pokrenuli krivične prijave“, podsjetila je Vukovićeva.

Ona je zapitala, takođe, zašto Fond godinama već „ne želi da definiše cijenu usluga koja se pruža zdravstvenim osiguranicima“.

„I onda na kraju godine ispada da su sve bolnice samo potrošači, a da je samo Fond ostvario uštede. Da li se uštede odnose i na sredstva za potrebe dezinfekcije ruku, prostora i instrumenata“, kazala je Vukovićeva.

Ona je podsjetila da je i konstatacija Evropske komisije prilikom sastanka sa ministrom i direktorima bolnica bila da „s ovakvom organizacijom direktori i menadžment bolnica nemaju kontrolu nad finansijama i nabavkama i predstavljaju 'samo skretničare' u sistemu javnog zdravstva“.

„Postavlje se pitanje, kako se traži odgovornost ako nema mogućnosti da kontrolišu. A uštede nastaju kao proizvod sve većeg prisustva konkurentskih proizvođača i distributera na crnogorskom tržištu uz dobro i pravovremeno planiranje naručioca. Naravno, jedan od uslova je i da ne postoje privilegovane firme i pojedinci“, zaključila je Vukovićeva.

Bonus video: