Novi vodovod za 28 domaćinstava u selu Rvaši

„U ovom projektu učestvovalo je i Ministarstvo odbrane, odnosno Vojska Crne Gore koja je ustupila poliestersku cistijernu zapremine 35 kubika, i koja je pomogla da se dopremi i postavi u zaseoku Galak u Rvašima“
324 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 26.01.2015. 17:24h

Stanovnici 28 domaćinstava u selu Rvaši dobili su novi vodovod i uslove za bolji život i ozbiljnije bavljenje poljoprivredom na tom području cetinjske opštine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Izgradnju vodovoda finansiralo je Ministarstvo, po ustaljenom modelu – zajedno sa Opštinom Cetinje i mještanima. „U ovom projektu učestvovalo je i Ministarstvo odbrane, odnosno Vojska Crne Gore koja je ustupila poliestersku cistijernu zapremine 35 kubika, i koja je pomogla da se dopremi i postavi u zaseoku Galak u Rvašima“, saopšteno je iz Ministarstva.

Cijeli projekat, kako se navodi, koštao je oko 45 hiljada eura, od čega je Ministarstvo obezbijedilo 22,5 hiljada, a ostatak lokalna uprava i mještani. Vodovod su otvorili ministar Petar Ivanović i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

Ivanović je ocijenio da projekat pokazuje šta sloga u Crnoj Gori može da „sagradi“. „Osim građana, Opštine, Ministarstva, u ovom perojektu imali smo veliku pomoć Vojske Crne Gore, odnosno Ministarstva odbrane. Trebalo je dosta papira na nivou Vlade odraditi da bi cistijerna došla u Rvaše. Zajedno realizovali smo jedan složen projekat i nadam se da ćemo tokom 2015. godine uvećavati broj partnera koje okuplja Ministarstvo poljoprivrede u cilju poboljšanja ruralne infrastrukture“, kazao je Ivanović.

On je, podsjećajući da često dobija pitanja, naročito iz medija, „zašto je otvaranje vodovoda toliko značajno da tome posvećuje veliku pažnju“, kazao da su bitni su iz više razloga. „Jer vraćaju ljude na selo; jer se stvaraju uslovi za povećanje proizvodnje; jer pokazujemo ko smo i šta smo; i zato što su nam potrebni i veliki i mali uspjesi“, rekao je On je kazao da će novi vodovod u Rvašima imati pravi smisao, tek kada se stanovnici tog kraja počnu još ozbiljnije baviti poljoprivredom. „Kada uvećate prinose, zaradićete više. Tek tada vodovod će imati puni smisao. Ovaj projekat nije namijenjen podsticaju razvoja turizma, nego poljoprivrede, ali sa razvojem poljoprivrede bičće i turizma“, poručio je Ivanović mještanima.

Bogdanović je rekao da je realizacija projekta primjer jednog odgovornog i posvećenog partnerstva svih zainteresovanih strana, kako bi dojučerašnja težnja mještana Rvaša bila pretočena u djelo. „Siguran sam da otvaranjem vodovoda rješavamo vjerovatno najizraženiji problem sa kojim je bilo suočeno ovdašnjih 30 domaćinstava. Istovremeno, projekti nalik ovom, najbolji su podsticaj ruralnom razvoju i boljem životu na selu“, rekao je Bogdanović, navodeći da će Prijestonica nastaviti da radi na sličnim projektima i u drugim selima.

Predsjednik režijskog odbora za izgradnju vodovoda Velimir Šofranac zahvalio je učesnicima u projektu, ne samo na finansijskoj podršci, nego i trudu i zalaganju da se efikasno i brzo završi taj kompleksan projekat, prvi takve vrste u realizaciji vodovoda u ruralnim područjima.

Šofranac je podsjetio da je prva faza uspostavljanja primarne vodovodne mreže počela sredinom avgusta 2014. godine, nakon čega je urađeno 13 šahti, sanacija asfaltnog puta u dužini od 200 metara, izrada armirano betonske platforme i nabavljeno 28 vodomjera. „Vojska je ustupila cistijernu, organizovala njeno repariranje, transport i postavljanje, dok su mještani u međuvremenu pripremili teren. Sa ovim vodovodom, 28 domaćinstava imaće vodu, ne samo za domaćinstva nego i za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje. Jedino nam je voda falila. Sušna ljeta, bez vode obesmišljavala su mukotrapan rad“, rekao je Šofranac.

Mještanin Jovan Šofranac, koji je u zaseoku Galak stalno nastanjen i isključivo se bavi poljoprivredom, kazao je da je voda izvor života za njih poljoprivrednike, ali i one koji povremeno dolaze u selo. „Ljetnje suše su nam desetkovale zasade , otežavale ishranu stoke. Sad nećemo imati tih problema“, kazao je Šofranac.

Bonus video: