Cigarete i muzika: Naplata zakazala na štetu budžeta

To pokazuje da država nema adekvatan nadzor, mehanizme i moć da završi svoje obaveze i naplati značajnije prihode
11 komentar(a)
Cigarete, Foto: Boris Pejović
Cigarete, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2015. 20:16h

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da je državni budžet trebalo da prihoduje više novca po osnovu taksi na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih muzičkih uređaja u ugostiteljskim objektima. On smatra i da državni organi nijesu bili dovoljno ažurni kako bi se iskoristile zakonske mogućnosti u naplati tih budžetskih prihoda.

Zvanični podaci Ministarstva finansija pokazuju da je državni budžet od taksi na upotrebu duvanskih proizvoda prihodovao za posljednje dvije i po godine, otkad se ona naplaćuje, samo 795,8 hiljada eura.

Izmjenama zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja, kojim će se baviti poslanici iduće sedmice, predviđeno je da se ta taksa ubira do 1. januara 2017. godine.

Vlada traži da se on uvoji po skraćenom postupku u Skupštini, a očekuje prihod od milion eura godišnje.

Od takse na upotrebu akustičnih muzičkih uređaja u ugostiteljskim objektima, odnosno onim koji imaju muziku nakon ponoći, 2013. godine prihodovano je samo 806,6 eura. Ta taksa je prihod opština. Za 2014. nije saopšten podatak.

"Ako se ima u vidu činjenica da je upotreba duvana slobodna u svim ugostiteljskim objektima i to na cijeloj površini (ne samo na jednom dijelu), da ta taksa po metru kvadratnom prostora iznosi 12 eura godišnje, poređenjem sa ovim što je naplaćeno, ispada da je plaća nekoliko stotina objekata u iznosu od nekoliko hiljada eura. Ne treba zaboraviti koliko objekata posluje u turističkoj sezoni, ali i koliki je broj onih koji ne poštuju zakonske obaveze", naglasio je Damjanović.

To pokazuje, upozorio je on, da država nema adekvatan nadzor, mehanizme i moć da završi svoje obaveze i naplati značajnije prihode. “Umjesto toga, nedostatak novca u budžetu se prelama na sve solidarno kroz povećanje PDV-a i slične namete”, istakao je Damjanović.

On sličnu računicu izvodi i za taksu za upotrebu akustične muzike nakon ponoći. Ako je naplaćeno svega oko 800 eura za godinu ispada, objašnjava Damjanović, da je ta taksa plaćena za površinu od 800 metara kvadratnih prostora ili nekoliko objekata.

"Svi znamo koliko je samo u turističkoj sezoni takvih objekata koji puštaju muziku nakon ponoći. Jasno je da država nema dobru evidenciju koju je dužna da vodi o obveznicima za te takse", rekao je Damjanović.

"Vijesti" čekaju odgovor iz Poreske uprave na pitanja koliko ima evidentiranih objekta u kojima se naplaćuju te dvije takse i koliko je izrečeno i naplaćeno kazni zbog nepoštovanja zakona.

Dajte razloge neefikasnosti

Damjanović je kazao da bi ministar finansija Radoje Žugić poslanicima trebalo da objasni razloge za neefikasnu naplatu dvije takse, da li imaju mjere kojima bi se ta naplata mogla unaprijediti.

Predlaže da odboru objasni i hoće li biti izmjena matičnih zakona o upotrebi duvanskih proizvoda i o zaštiti od buke u životnoj sredini u kojima su neke odredbe suspendovane zbog zakona o taksama.

"Predloženim izmjenama zakona o taksama planirano je da se primjenjuje do 2017. godine, dok izmjene dva matična zakona nijesu dostavljene", kazao je Damjanović.

U zakonu o upotrebi duvanskih proizvoda precizirano je da je konzumiranje duvanskih proizvoda zabranjeno u ugostiteljskim objektima u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i uživanja hrane, pića i napitaka.

Do 1. januara ove godine ta odredba nije važila za one ugostitelje koji su odlučili da plaćaju taksu na upotrebu duvanskih proizvoda...

Bonus video: