Građani Bara Bemaxu plaćaju još 260.000 eura

Zastupnik Opštine najavio da će se žaliti Apelacionom sudu. Sporno da li je ugovorena dužina od 210 ili 370 metara
0 komentar(a)
otvaranje nadvožnjaka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
otvaranje nadvožnjaka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.01.2015. 17:56h

Opština Bar treba građevinskoj firmi Bemax da doplati 260.000 eura za dodatne radove za izgradnju nadvožnjaka u Baru, prije više od četiri i po godine. To je odlučeno u presudi sutkinje Privrednog suda Jelke Drašković-Vojvodić.

Bemax je tužbom tražio ovaj novac, što je presudom, koja još nije pravosnažna, prihvaćeno.

Zastupnik Opštine Bar Dževat Kacić potvrdio je "Vijestima“ da će se žaliti na presudu Apelacionom sudu, kao višoj sudskoj instanci.

Punomoćnici Bemaxa, firme čiji je zvanični vlasnik Veselin Kovačevića koja se povezuje sa vrhom vlasti, su tvrdili tokom suđenja da su prema tenderu gradili nadvožnjak dužine 210 metara, ali da su morali dodatno graditi prilazne rampe.

Iz Opštine Bar to su negirali tvrdeći da je ovim tenderom bila predviđena izgradnja nadvožnjaka dugog 370 metara. Vještak Rajka Popović utvrdila je, međutim, da je Bemax izvodio naknadne radove, da je dužina nadvožnjaka predviđena tenderom bila 210 metara, ali i da se tek u tehničko urbanističkim uslovima izdatim nakon zaključenja ugovora o izvođenju radova navodi dužina od 370 metara.

Iz Opštine Bar su objasnili da je plaćena cijena građevinskih radova u iznosu od oko 1,4 miliona eura, te da mimo tog iznosa nijesu mogli plaćati više nikakve dodatne radove. Vještak Popović utvrdila je, međutim, da je Bemax uradio naknadnih radova za Bar u vrijednosti 192.399 eura bez PDV-a.

Ona je objasnila da porez nije uračunat budući da tužena barska Opština nije željela da prizna naknadno izvedene radove u ovom obimu i vrijednosti.

Partner Opštini bila je Direkcija javnih radova.

Bonus video: