Poništen tender Direkcije za izgradnju Kotora od 690.000

Trebalo graditi kanalizaciju, a tražena je licenca za visokogra dnju
0 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.01.2015. 14:29h

Komisija za kontrolu javnih nabavki poništila je tender Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora vrijedan 690 hiljada eura. Odnosio se na izgradnju kanalizacionog sistema kroz gornji dio Starog grada.

Procijenjena vrijednost ove nabavke u Kotoru iznosila je 690 hiljada eura, a Državna komisija, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama (ZJN), po službenoj dužnosti kontroliše sve nabavke vrednije od pola miliona eura.

Komisija je utvrdila da poziv za javno nadmetanje i tenderska dokumentacija nijesu bili usaglašeni u pogledu obaveznih uslova za učešće ponuđača na ovom nadmetanju, što predstavlja bitnu potvrdu ZJN.

Pozivom za ovo nadmetanje predviđeno je bilo da ponuđači, kao dokaz obaveznog uslova, posjeduje dozvolu (licencu ili drugi akt) za obavljanje djelatnosti, koja je predmet javne nabavke, da su dužni da dostave dokaz da imaju zaposlenog inženjera koji posjeduje licencu za rukovođenje građevinskim i građevinsko-zanatskim radova na objektima hidrotehnike.

Međutim, prilogom II tenderske dokumentacije predviđeno je da su ponuđači dužni da dostave dokaz da imaju zaposlenog inženjera koji posjeduje licencu za rukovođenje građevinskim i građevinsko-zanatskim radovima na objektima visokogradnje.

Državna komisija je u konkretnom slučaju utvrdila bitnu povredu ZJN u fazi pripremanja i pokretanja postupka javne nabavke, a koje bi bile od bitnog uticaja za zakonitost svih sprovedenih radnji i donesenih odluka.

Bonus video: