TEHNIČKA POMOĆ ZA CARINSKI SISTEM

Kina donirala CG tehničku opremu u vrijednosti od 1,3 miliona eura

Lazović je saopštio da će iz Okvirnog sporazumom biti obezbijeđen dio nedostajućih sredstava vezano za prethodnu kinesku donaciju, odnosno nabavku skenera za carinski sistem
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2015. 12:40h

Okvirnim sporazumom o privredno-tehničkoj saradnji, koji su danas u Podgorici potpisali potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović i kineski ambasador u Crnoj Gori, Cui Dživei, predviđena je bespovratna tehnička pomoć za carinski sistem od 1,37 miliona eura. Lazović je saopštio da će iz Okvirnog sporazumom biti obezbijeđen dio nedostajućih sredstava vezano za prethodnu kinesku donaciju, odnosno nabavku skenera za carinski sistem. „Već su isporučeni jedan veliki skener za kamione i kontejnere i četiri mala za prtljag i oni su preuzeti u Luci Bar. Manji skeneri su već instalirani na Aerodromu Tivat, graničnom prelazu Dobrakovo, carinskoj pošti i putničkom terminalu Luke Bar“, rekao je Lazović nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma.

On je dodao da će veliki skener uskoro biti dopremljen do carinskog terminala u Podgorici i da bi naredne sedmice trebalo da bude stavljen u funkciju. „Taj projekat je značajan za kvalitetno funkcionisanje carinskog sistema“, ocijenio je Lazović. On je naveo da je projekat solarnog sistema za uličnu rasvjetu na Catinju i u Kotoru, koji je predviđen jednim od ranijih okvirnih sporazuma, u završnoj je fazi.

„Oprema je naručena i očekujemo da će u toku ove turističke sezone dio ulične rasvjete na Cetinju i u Kotoru biti baziran na solarnom sistemu“, rekao je Lazović. Dživei je kazao da se nada da će donacija biti u funkciji razvoja društva i poboljšanja životnog standarda. „Skeneri za carinski sistem su u fazi montiranja i podešavanja i uskoro bi trebalo da budu u funkciji. Kineski proizvođači su nabavili potrebnu opremu kada je riječ o uličnoj rasvjeti na Cetinju i u Kotoru i ona će biti instalirana u trećem kvartalu. Nabavljeno je 728 svjetiljki i 180 led svjetiljki“, saopštio je Dživei.

Govoreći o izgradnji autoputa Bar-Boljare, on je naveo da je izrada glavnog projekta važan preduslov gradnje, ali da je pored toga neophodno obezbijediti radnu snagu i dopremiti neophodnu opremu. „Terenski uslovi za gradnju dionice od Smokovca do Mateševa su veoma teški. Zato se moraju ispuniti neophodni uslovi, odnosno izraditi glavni projekat, sagraditi kamp za radnike i stvoriti uslovi za dopremanje mašina i opreme do samog gradilišta“, objasnio je Dživei nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma.

On je dodao da crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i kineska kompanija CRBC rade intenzivno na tome da se pripremni radovi privedu kraju. Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu China Communications Construction Company (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura. Kineska Exim bankom je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.