Ivanović: Fokus saradnje sa Svjetskom bankom biće na ribarstvu

Ivanović je, kako se navodi, podsjetio da crnogorsku poljoprivredu karakterišu male farme, ali da je proizvodnja na mnogima od njih unaprijeđena upravo kroz projekat MIDAS
73 pregleda 7 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2015. 21:05h

Fokus eventualne nove saradnje sa Svjetskom bankom (SB) biće na ribarstvu i daljem unaprjeđenju sistema bezbjednosti hrane, kao i jačanju institucionalnih standarda, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović. On je danas razgovarao sa direktoricom SB za jugoistočnu Evropu Elen Goldštin i šeficom Kancelarije SB za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Tatjanom Proskurjakovom o mogućnostima za nastavak saradnje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i SB, koja je uspješno započeta kroz projekat MIDAS.

„Kako je zajednički ocijenjeno podrška ove međunarodne institucije, nastavljena kroz aktuelni projekat IPARD-like, važna je za dalje jačanje konkuretnosti crnogorske poljoprivrede, naročito u dijelu uvećanja poljoprivredne proizvodnje i unaprjeđenja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ivanović je, kako se navodi, podsjetio da crnogorsku poljoprivredu karakterišu male farme, ali da je proizvodnja na mnogima od njih unaprijeđena upravo kroz projekat MIDAS. „On je izrazio očekivanja da se pozitivan trend nastavi kroz projekat IPARD-like i dodao da je neophodna još intenzivnija edukacija poljoprivrednika, kako bi shvatili važnost povećanja proizvodnje i usvajanja standarda za postizanje veće konkuretnosti“, navodi se u saopštenju.

Ivanović je ocijenio da je u procesu unaprjeđenja cjelokupnog sistema poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori, saradnja sa svakim partnerom koji posjeduje znanje, iskustvo i tehnologiju za nas je veoma bitna. Goldštin je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom poljoprivrede, posebno u dijelu osposobljavanja Agencije za plaćanja, kao preduslova za sprovođenje projekta IPARD-like i povlačenja bespovratne podršku iz EU fondova za crnogorske poljoprivrednike.

„Ona je kazala da je primjetno da je poljoprivredna proizvodnja podignuta na veći nivo i pohvalila posvećenost Ministarstva pitanjima bezbjednosti hrane“, kaže se u saopštenju. SB će, kako je dodala Goldštin, nastaviti u narednom periodu da podržava crnogorsku poljoprivredu, kao sektor bitan za cjelokupan razvoj ekonomije Crne Gore. „Nastavak saradnje sa SB ogledaće se, ne samo u implementaciji projekta IPARD-like za koji je već raspisan javni poziv, nego i u narednom projektu IPARD-like 2, koji će više biti usmjeren na podršku preradi“, precizirala je ona.

Bonus video: