Svuda puše, a u državnoj kasi ni 800.000 eura

Prema zakonu, crnogorski ugostitelji i hotelijeri taksu od jednog eura plaćaju mjesečno po kvadratu prostora gdje je dozvoljeno pušenje duvanskih proizvoda
0 komentar(a)
zabranjeno pušenje, Foto: Reuters
zabranjeno pušenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2015. 16:51h

Državni budžet je od taksi na upotrebu duvanskih proizvoda prihodovao za posljednje dvije i po godine, otkad se ona naplaćuje, samo 795,8 hiljada eura.

Podatak je “Vijestima” zvanično saopšten u Ministarstvu finansija.

Izmjenama zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja, koji će biti pred poslanicima na vanrednoj sjednici naredne sedmice, predviđeno je da se ta taksa ubira do 1. januara 2017. godini. Postojećim rješenjem definisano je da važi do početka ove godine.

Ministarstvo finansija procjenjuje da će ta taksa donosti prihod od milion eura na godišnjem nivou. Do sada se pokazalo da je naplata te takse niska, s obzirom da je u gotovo svim ugostiteljskim objektima dozvoljeno pušenje duvana.

Prema zakonu, crnogorski ugostitelji i hotelijeri taksu od jednog eura plaćaju mjesečno po kvadratu prostora gdje je dozvoljeno pušenje duvanskih proizvoda. Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je za sedam mjeseci 2012. godine prihodovano 28,8 hiljada eura po tom osnovu, godinu kasnije 172,35 hiljade, a prošle godine 594,61 hiljada.

Svi vlasnici ugostiteljskih objekata i oni koji žele da u njihovim prostorijama bude dozvoljena upotreba duvana, ali i oni koji to ne žele, moraju do 15. januara da podnesu poresku prijavu za godinu za koju se vrši obračun. Ako prijava ne bude podnijeta, shodno zakonu, smatra se da je vlasnik obveznik plaćanja te takse.

Ukoliko vlasnik ugostiteljskog objekta ne obračuna i ne uplati taksu može dobiti kaznu od četiri do 20 hiljada eura, a odgovorno lice od hiljadu do dvije hiljade eura.

Zbog istog prekršaja preduzetnik bi bio kažnjen sa hiljadu do 5.000 eura.

Od muzike iza ponoći samo 806 eura u 2013.

Opštine su 2013. naplatile samo 806,6 eura takse na upotrebu akustičnih muzičkih uređaja u ugostiteljskim objektima, odnosno onim koji imaju muziku nakon ponoći.

Ministarstvo finansija nije dostavilo podatak koliko su opštine po tom osnovu naplatile prošle godine.

Opštine su zadužene za naplatu i kontrolu te takse, koja iznosi euro po kvadratu prostora koji se koristi za upotrebu elektroakustičnih i akustičnih uređaja tokom organizovanja kulturno-zabavnog programa na otvorenom i zatvorenom prostoru. Taj prihod se sliva u njihov budžet.

Prema zakonu, vlasnik objekta koji hoće da ima muziku nakon 24 časa dužan je da prethodno pribavi saglasnost nadležnog opštinskog organa, koji ga upisuje u evidenciju kao korisnika te takse.

Bonus video: