PRIVREDNI SUD

Završena rasprava po tužbi CEAC-a protiv KAP-a i Montenegro bonusa

Zastupnik tužilaca, Pavle Tripković kazao je na ročištu da su tužioci stečajni povjerioci sa nespornim potraživanjima
104 pregleda 1 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2015. 11:22h

Rasprava u Privrednom sudu po tužbi Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i povezanih preduzeća protiv Kombinata aluminijuma (KAP) i državnog Montenegro bonusa završena je danas, o čemu će se sudija Marijana Pavićević izjasniti 20. februara.

CEAC, VT banka (VTB) i En plus grupa tužbom traže poništavanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između KAP-a i Montenegro bonusa.

Zastupnik tužilaca, Pavle Tripković kazao je na ročištu da su tužioci stečajni povjerioci sa nespornim potraživanjima.

"Ugovor i njegovi aneksi su ništavni i zbog njegovog zaključenja povjerioci su pretrpjeli štetu nemogućnosti, odnosno umanjenja nemogućnosti naplate potraživanja. Ugovorom im je nanijeta šteta jer je smanjena stečajna masa i tužiocima smanjena naplata potraživanja, stoga imaju pravni interes za uvođenje ništavosti ugovora jer ako se usvoji njihov tužbeni zahtjev stekli bi mogućnost za podnošenje tužbe za naknadu štete”, objasnio je Tripković.

On je naveo da povjerioci smatraju da im je povrijeđen princip ravnopravnosti, jer je vlasnik Montenegro bonusa država, koja je najveći stečajni povjerilac.

“Zaključenjem ugovora upravljanje KAP-om povjereno je posredno stečajnom povjeriocu sa najvećim utvrđenim potraživanjem čime je narušena ravnopravnost u odnosu na ostale povjerioce”, objasnio je Tripković.

Zastupnik prvotuženog, stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić ostao je pri ranijim navodima kojim osporava osnovanost tužbenog zahtjeva u cjelosti.

On je ukazao na to da su tužioci u stečajnom postupku podnosili prigovore na rad stečajnog upravnika i zbog zaključenja tog ugovora, ali su oni pravnosnažno odbijeni.

Perišić je naveo da u momentu zaključenja ugovora nije bio formiran odbor povjerilaca i da njegova svrha nije bila da im se nanese šteta, već da se spriječi umanjenje imovine i stvore uslovi za bolje pozicioniranje na tržištu i unovčenja imovine kao stečajne mase.

“To nije privilegovalo državu kao povjerioca, već je ona svrstana u propisanu klasu povjerilaca”, dodao je Perišić.

Ročište po tužbi VTB banke, protiv KAP-a i Perišića odloženo je za 20. februar, zbog nepravilnosti u dostavljenoj dokumentaciji.

Banka registrovana u Austriji, u vlasništvu ruske VTB, od KAP-a potražuje 28 miliona EUR i tužbom je tražila zabranu prodaje imovine podgoričkog preduzeća iz stečajne mase.

Bivši vlasnik KAP-a, ruski CEAC, sa njom povezana kompanija En plus grupa i ruska VT banka u stečajnom postupku potražuju oko 120 miliona EUR i uz crnogorsko Ministarstvo finansija i Elektroprivredu su najveći povjerioci.

VTB je potraživala od KAP-a 25,8 miliona eura.

CEAC je do 8. jula prošle godine, kada je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija pokrenuo stečajni postupak, upravljao KAP-om.