Neksan će i naredna tri mjeseca upravljati Rudnicima boksita

"Mađarska firma odustala je pod pritiskom obje sindikalne organizacije, koje su sa Udruženjem inženjera zahtijevale isključivi nastavak saradnje sa Neksanom, koji je prethodnih mjeseci organzovao proizvodnju i redovno isplaćivao zarade zaposlenima", rekao je Bojanović
92 pregleda 5 komentar(a)
Borisav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borisav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.01.2015. 15:08h

Ugovor o tromjesečnoj poslovno-tehničkoj saradnji nikšićki Rudnici boksita potpisaće sjutra sa kompanijom Neksan, koja je i u prethodna tri mjeseca organizovala proizvodnju u pomenutoj kompaniji. To je danas odlučeno nakon što je mađarski Vagonimpex odustao od ponude.

„Mađarska firma odustala je pod pritiskom obje sindikalne organizacije, koje su sa Udruženjem inženjera zahtijevale isključivi nastavak saradnje sa Neksanom. Smatram da su napravili pravi potez jer su se uvjerili da u Boksitima ne bi imali podršku radnika“, kazao je predskjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

Sindikati i Udruženje inženjera su više puta isticali da žele nastavak saradnje sa Neksanom koji je do sada, kako tvrde, ispoštovao sve što je dogovoreno, i koji bi trebalo da sjutra obnovi proizvodnju.

„Kao što je i obećao Neksan je juče radnicima isplatio zaradu za čitav mjesec iako u januaru nijesmo radili jer smo ispunili plan. Neksan je u dosadašnjoj saradnji pokazao kako treba gazdovati sa Boksitima, zbog čega bi voljeli da ta kompanija postane vlasnik Boksita, a novi ugovor o prodaji preduzeća očekujemo u naredna tri mjeseca“, kazao je Bojanović.

Stečaj u Boksitima uveden je na zahtjev Crnogorske komercijalne banke krajem novembra 2013. godine zbog duga od 1,59 miliona eura, a Privredni sud je 26. februara proglasio bankrot. Ukup­na pri­zna­ta po­tra­ži­va­nja su 130 mi­li­o­na eura, a radnici po osno­vu za­o­sta­lih pla­ta do uvo­đe­nja ste­ča­ja po­tra­žu­ju vi­še od tri miliona.

„Sada očekujemo zeleno svijetlo iz Ministarstva ekonomije da u Boksitima počne realizacija socijalnog programa. Time bi se firma, na dobrovoljnoj osnovi, oslobodila stotinjak radnika“, kazao je Bojanović.

Bonus video: