CBCG: Rast švajcarskog franka neće bitnije uticati na ekonomski i privredni rast

Iz CBCG su podsjetili da su i u prethodnom periodu davali preporuke da se između banke i korisnika kredita iznađe mogućnost sporazumnog rješavanja tog problema
4 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2015. 15:35h

Uticaj rasta kursa švajcarskog franka (CHF) neće bitnije uticati na kretanja ekonomskog i privrednog rasta u Crnoj Gori, niti će imati negativne posljedice na finansijsku stabilnost, ocijenili su iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su agenciji Mina-business, povodom enormnog, jednokratnog uvećanja kursa švajcarskog franka u odnosu na euro, kazali da će taj rast imati izuzetno veliki uticaj na pogoršanje pozicije korisnika kredita sa valutnom klauzulom.

"Taj rast će usloviti povećanje kreditnih obaveza korisnika kredita, naravno, pod uslovom da se ovaj rast uključi u dalji obračun obaveza korisnika kredita. U crnogorskom bankarskom sistemu samo jedna banka ima odobrene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima i to sa 493 odobrene partije kredita u ukupnom iznosu od 31,5 miliona eura", precizirali su iz CBCG.

Iz CBCG su podsjetili da su i u prethodnom periodu davali preporuke da se između banke i korisnika kredita iznađe mogućnost sporazumnog rješavanja tog problema.

"CBCG će i sada reagovati na taj način i u granicama svojih ovlašćenja djelovati u tom pravcu.Već smo ranije naveli da CBCG nema zakonske nadležnosti da izdaje mjere ili naloge za promjenu ugovorenih uslova niti može uticati na kreditnu politiku banaka u ovom dijelu, s obzirom na činjenicu da ugovaranje valutne klauzule nije zakonom zabranjeno", objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su napomenuli i da Zakon o obligacionim odnosima propisuje način rješavanja sporova koji nastaju kao posljedica promjene okolnosti poslije zaključenja ugovora koje se nijesu mogle predvidjeti, a koje otežavaju ispunjenje obaveze jedne ugovorne strane ili ispunjenje te obaveze postaje pretjerano otežano i nanosi pretjerano veliki gubitak za jednu ugovornu stranu.

"Ali, pomenute činjenice može utvrđivati i odluke donositi isključivo nadležni sud. Treba naglasiti i to da značajan broj korisnika kredita sa valutnom klauzulom već vodi sporove kod nadležnog suda, pa CBCG mora voditi računa da njeno djelovanje ničim ne utiče na nezavisnost i samostalnost sudova u postupku ocjene i odlučivanja u ovim sporovima", dodali su iz CBCG.

CBCG će, kako su naveli njeni predstavnici, analizirati i povećan pravni rizik u bankama koji može nastati gubitkom sporova i u tom pravcu će preduzeti odgovarajuće mjere u okviru svojih supervizorskih ovlašćenja.

Bonus video: