Lukšić na Svjetskom ekonomskom forumu

Ukupno se očekuje oko 2,5 hiljada učesnika iz svijeta politike, ekonomije, akademskih krugova i civilnog društva iz preko 140 zemalja
51 pregleda 1 komentar(a)
Svjetski ekonomski samit u Davosu, Foto: Flickr
Svjetski ekonomski samit u Davosu, Foto: Flickr
Ažurirano: 19.01.2015. 10:03h

Na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu, koji počinje u srijedu, učestvovaće preko 300 svjetskih lidera, saopštili su organizatori u Ženevi.

"Program skupa, koji će trajati do subote, nije izmijenjen nakon terorističkih napada u Parizu, ali će ta tema biti razmatrana i predstavljeni svi krizni regioni u svijetu", rekao je osnivač foruma, Klaus Švab, prenosi Beta.

Među učesnicima biće njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland, italijanski i kineski premijeri Mateo Renci i Li Kećijang, kao i američki državni sekretar, Džon Keri.

Ukupno se očekuje oko 2,5 hiljada učesnika iz svijeta politike, ekonomije, akademskih krugova i civilnog društva iz preko 140 zemalja. Ovogodišnja tema foruma je - Novi globalni kontekst.

Švab je rekao da se svijet nalazi u kritičnoj situaciji i na raskršću.

"Otvaraju nam se dva puta, put dezintegracije, mržnje i fundamentalizma i put solidarnosti. Nedavni napadi u Parizu i ogromne demonstracije solidarnosti sa žrtvama koje su uslijedile ilustracija su toga", dodao je Švab.

On smatra da forum treba da olakša potragu za novim rješenjima koja će doprinijeti vraćaju povjerenja i stabilnosti, kako ekonomske tako i političke.

Na Svjetskom ekonomskom forumu učestvovaće i ootpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukši.

Lukšić će na marginama Foruma imati niz bilateralanih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica.

Bonus video: