PODACI MONSTATA

Najviše kompanija sa sjedištem van Crne Gore u sektoru usluga

Nakon Srbije, Rusija u ukupnom broju posmatranih kompanija učestvuje sa deset odsto, Slovenija osam odsto, Holandija i Kipar po sedam odsto i Hrvatska šest odsto
1 komentar(a)
monstat, Foto: Luka Zeković
monstat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2015. 16:22h

Najveće učešće preduzeća, koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, u 2013. godini bilo je u uslužnom sektoru, 53 odsto, pokazali su podaci Monstata.

“U broju posmatranih preduzeća, koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore, sektor trgovine je imao učešće 31 odsto, građevinarstva 11 odsto i industrije šest odsto“, navodi se u saopštenju Monstata.

Statistika domaćih filijala, odnosno predstavništava (IFATS statistika) opisuje aktivnosti preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore.

Statističari su objasnili da podaci o njihovom poslovanju predstavljaju rezultat pilot istraživanja Statistike domaćih filijala, koje je usaglašeno sa međunarodnim statističkim standardima i metodologijama, odnosno sa EU regulativom.

Iz Monstata su naveli da je Srbija zemlja koja je imala najveće učešće u ukupnom broju posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, i to 27 odsto.

Nakon Srbije, Rusija u ukupnom broju posmatranih kompanija učestvuje sa deset odsto, Slovenija osam odsto, Holandija i Kipar po sedam odsto i Hrvatska šest odsto.

„Sektor trgovine na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala ostvario je 42 odsto učešća prometa posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore u ukupnom prometu tih firmi“, rekli su iz Monstata.

Sektor snabdijevanje električnom enegijom, gasom, parom i klimatizacija imao je 22 odsto učešća, informisanje i komunikacije 19 odsto, prerađivačka industrija sedam odsto i vađenje ruda i kamena četiri odsto.

„Učešće od 49 odsto vrijednosti proizvodnje posmatranih preduzeća u njihovoj ukupnoj vrijednosti ostvareno je u sektoru industrije, dok je u građevinarstvu iznosilo četiri odsto, trgovini 12 odsto i ulugama 36 odsto“, navodi se u saopštenju.

Učešće troškova zarada u ukupnim njihovim troškovima iznosilo je u industriji 52 odsto, građevinarstvu dva odsto, trgovini 17 i uslugama 29 odsto.