Franak skočio 18 odsto u odnosu na euro

U haotičnom trgovanju nakon odluke SNB-a, cijena franka je u jednom trenutku skočila čak 30 odsto u odnosu na evropsku valutu, da bi se kasnije stabilizovala na otprilike 18 odsto iznad nivoa na kojem je bila prije odluke regulatora
242 pregleda 0 komentar(a)
euro-franak, Foto: Shutterstock
euro-franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2015. 13:55h

Svjetska valutna tržišta ove sedmice snažno je potreslo odustajanje Švajcarske narodne banke (SNB) od odbrane franka, zbog čega je njegov kurs naglo skočio, dok se euro našao pod snažnim pritiskom.

Kurs eura potonuo je ove sedmice u odnosu na američku valutu 2,4 odsto na 1,1565 USD, a u jednom je trenutku se spustio na svega 1,1459 USD, najniži nivo od novembra 2003. godine, prenosi SEEbiz.

Euro je oslabio i u poređenju sa japanskom valutom, 3,1 odsto na 135,95 JPY. Gubitke je u odnosu na jen zabilježio i dolar, koji je skliznuo 0,8 odsto na 117,6 JPY.

Oštre oscilacije kurseva izazvala je u četvrtak neočekivana odluka SNB o ukidanju odbrane minimalnog kursa od 1,2 CHF za euro.

U haotičnom trgovanju nakon odluke SNB-a, cijena franka je u jednom trenutku skočila čak 30 odsto u odnosu na evropsku valutu, da bi se kasnije stabilizovala na otprilike 18 odsto iznad nivoa na kojem je bila prije odluke regulatora.

Euro je, nakon zatvaranja tržišta u petak, vrijedio oko 0,9925 CHF, dok se početkom sedmice njegov kurs kretao nešto iznad 1,2 CHF.

Rastom švajcarskog franka pogođeno pola miliona građana Balkana >>>

SNB je mjere odbrane kursa na minimalno 1,2 CHF za euro uvela u septembru 2011. godine, kako bi zaustavila naglo jačanje švajcarske valute zbog navale ulagača koji su u vrijeme dužničke krize u eurozoni tražili sigurno utočište za kapital u francima.

SNB je u decembru bila prisiljena da preduzme dodatne mjere kako bi odbranila minimalni kurs jer su ulagači ponovo počeli više da kupuju franak, zabrinuti zbog političke krize u Grčkoj i produbljivanja ekonomske u Rusiji. Stoga su poručili da će naplaćivati bankama držanje depozita u francima po prvi puta od 70-ih godina prošlog vijeka.

SNB je, u cilju zaustavljanja jačanje franka, u četvrtak povećala negativnu kamatu na velike depozite po viđenju za pola procentnog boda, na 0,75 odsto. Ujedno je pomakla ciljani raspon tromjesečnog libora dublje u negativnu teritoriju, između minus 1,25 odsto i minus 0,25 odsto, sa sadašnjih minus 0,75 odsto i 0,25 odsto.

Trgovci špekulišu da se SNB na takav potez odlučila znajući da će ECB na redovnoj sjednici u četvrtak krenuti s programom kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, odnosno početi da štampa stotine milijardi eura.

Odluka švajcarske centralne banke snažno je pogodila i kurs eura prema dolaru, koji je pao na najniže nivoe u 11 godina.

"Euro je pretrpio velike gubitke, ali ionako će se naći pod pritiscima prodaja iz različitih razloga, ako ECB odluči da uvede kvantitativno ublažavanje monetarne politike", kazao je ekonomist u banci Mizuho, Daisuke Karakama.

Panična reakcija tržišnih učesnika podstakla je kurs japanske valute, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Bonus video: