Planika kažnjena sa 3.800 eura

U prijavi je navedeno da u Planici u Delta Cityju ne izdaju račune mušterijama, pod izgovorom da kasa ne radi
0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 18.01.2015. 15:56h

U okviru kampanje Budi odgovoran od početka godine je evidentirana samo jedna primjedba, na osnovu koje je izrečena novčana kazna od 3.800 eura.

Inspektori su sa 3.800 eura kaznili prodavnicu Planika u Delta Cityju zbog neizdavanja fiskalnih računa.

U prijavi je navedeno da u Planici u Delta Cityju ne izdaju račune mušterijama, pod izgovorom da kasa ne radi.

Inspektori su prilikom kontrole utvrdili postojanje nepravilnosti, izdali prekršajni nalog i izrekli novčanu kaznu od 3.800 eura.

Od početka godine u okviru kampanje nije bilo pritužbi koje nijesu dobile odgovor ili su u proceduri.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja prošle godine projekat je podržala i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Iz PU su ranije kazali da su od početka kampanje Budi odgovoran, zahvaljujući aktivnostima savjesnih građana i sprovedenom inspekcijskom nadzoru, izrečene kazne od preko milion eura po osnovu neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno, kršenja potrošačkih prava i nepravilnosti na kupalištima.

Predstavnici PU su naveli da je do 15. decembra prošle godine naplaćeno 529980 eura, koji su namjenjeni za projekte od opšteg društvenog značaja.

U okviru kampanje sredinom decembra prošle godine su potpisani ugovori o donacijama za realizaciju pet projekata, vrijednih ukupno 250 hiljada eura, koji bi trebalo da doprinesu boljoj zdravstvenoj njezi novorođenčadi, brizi o osobama s invaliditetom i zaštiti životne sredine.

Potpisani su ugovori o donacijama sa nosiocima projekata pod nazivom Očistimo Crnu Goru za sedam dana, Uređenje i opremanje parka i igrališta za djecu u Nikšiću, Osnivanje omladinskog centra u Podgorici i nabavke medicinske opreme za reanimaciju beba i za zapošljavanje osoba sa invaliditetoma.

Bonus video: