Ivanović: Bez mladih prozivođača nema dugoročno održive poljoprivrede

2 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 18.01.2015. 15:27h

Samit svjetskih ministara poljoprivrede, na kojem je učestvovala i crnogorska delegacija, usvojio je drugog dana održavanja Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) u Berlinu, communique u kojem je akcenat stavljen na razvoj bioekonomije.

Iz crnogorskog Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da su ministri prihvatili predlog crnogorske delagacije da se u tekst završne verzije communiquea, pored porodičnih domaćinstava, uključe i mladi poljoprivredni proizvođači, bez kojih nije moguće dugoročno razvijati poljoprivredu.

Usvojen je, kako se navodi u saopštenju, i predlog da se zalažu za jačanje obrazovanja i primijenjenih istraživanja u oblasti poljoprivrede.

„Konkretne aktivnosti u narednom periodu biće usmjerene na korišćenje prilika koje pruža bioekonomija, dalje jačanje održivosti poljoprivredne prozivodnje i povećanje proizvodnje hrane“, kazali su iz Ministarstva.

Crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je na samitu ministara da poljoprivreda ima sve veći uticaj na svakodnevni život ljudi.

„Nimalo ne umanjujući značaj prozivodnje hrane, poljoprivreda je danas veoma čvrsto uvezana sa energetikom, industrijom, transportom, dizajnom i arhitekturom. Zato smatram da se u završnoj verziji communiquea mora naći prostor za edukaciju i primijenjena istraživanja u oblasti poljoprivrede“, rekao je Ivanović.

On je dodao da će se na taj način ojačati veza između nauke i prakse.

„Nesumnjivo je da porodična gazdinstva imaju veliku ulogu u današnjoj poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, naša je obaveza da otvorimo prostor za sve mlade poljoprivredne prozivođače, bez kojih nema dugoročno održive poljoprivrede, niti održivog lanca vrijednosti u bioekonomiji”, saopštio je Ivanović.

On smatra da je dobro što se sve više razumije značaj i uloga tržišta, kao i da se ne smije zaboravoriti šta je uloga predstavnika država, posebno zbog potencijalnog konflikta koji može nastati usljed rastuće tražnje za hranom, sirovinama i energijom.

Ivanović je, na marginama samita, razgovarao sa ministrom poljoprivrede i hrane Njemačke, Kristijanom Šmitom, o ispunjenju mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja u sektoru poljoprivrede i mogućim oblicima saradnje u oblasti bezbjednosti hrane.

Hogan: Nesumnjiv napredak Crne Gore

On je tokom susreta sa Evropskim komesarom za poljoprivredu, Filim Hoganom, predstavio osnove završnog teksta strategije i akcionog plana za poglavlje 11.

Hogan je saopštio da je Crna Gora ostvarila nesumnjiv napredak u oblasti poljoprivrede i da očekuje da će to pregovaračko poglavlje biti otvoreno do kraja godine.

Ivanović je imao odvojene susreta sa kolegama iz Italije, Holandije, Egipta, Urugvaja, Argentine, Bjelorusije, Letonije, Švajcarske i Makedonije, sa kojima je razgovarao o mogućim zajedničkim projektima u oblasti bezbjednosti hrane, uspostavljanju ili jačanju spoljnotrgovinske razmjene i saradnji u sektoru poljoprivrede, posebno u zajedničkim istraživanjima.

Olivero: Možete očekivati pomoć od Italije

Pomoćnik italijanskog ministra za poljoprivredu i šumarstvo, Andrea Olivero, rekao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa crnogorskim kolegama, pogotovo na projektima u oblasti ribarstva u okviru inicijative Adriamed, bezbjednosti hrane, ali i bilateralnoj saradnji koja je obuhvatila niz posjeta italijanskih stručnjaka Crnoj Gori.

„Crna Gora može očekivati punu pomoć Italije u otvaranju pregovaračkih poglavlja u oblasti poljoprivrede i u procesu pridruživanja EU”, poručio je Oliver i dodao da je dogovorena konkretna saradnja u oblasti veterine, koja će početi u martu.

Sa holandskim ministrom poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane, Šaronom Dijksmom, dogovorena je posjeta crnogorskih poljoprivrednika Holandiji u cilju edukacije u oblasti dostizanja potrebnih standarada i jačanju nivoa konkuretnosti crnogorskih proizvoda.

Ivanović je sa egipatskim ministrom poljoprivrede, Adel El Baltagiem, razgovarao o mogućoj saradnji u oblasti šumarstva i drvoprerade, a dogovoren je dolazak više potencijalnih investitora i kompanija zainteresovanih za uvoz drvne građe iz Crne Gore.

Urugvajski ministar poljoprivrede, stočarstva i ribarstva, Tabare Aguere, pozitivno je ocijenio napredak crnogorske poljoprivrede. Tokom razgovora je ocijenjeno da postoji sličnosti u načinu uređenja sektora poljoprivrede dvije zemlje i razmotrene mogućnosti saradnje posebno u stočarstvu i proizvodnji citrusa.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na sastanku dogovorena razmjena podataka i modela koji su doprinijeli stvaranju efikasnih statističih sistema za praćenje u oblasti stočarstva, sistema zaštite od erozije zemljišta i modela rada savjetodavnih službi.

Ivanović je sa bjeloruskom ministrom poljoprivrede i hrane, Leonido Zayatsom, razgovarao o trenutnoj situaciji izvoza mesnih proizvoda iz Crne Gore.

„Jačanje spoljnotrgovinskih odnosa dvije zemlje u oblasti poljoprivrede bili su ključni djelovi našeg razgovora. Nadam se da ćemo, u obostranom interesu, uspjeti da otklonimo prepreke koje stoje na tom putu“ kazao je Ivanović.

Letonski ministar poljoprivrede, Janis Duklavs, najavio je da će upoznati kolege iz Ministarstva spoljnih poslova da je Crna Gora, ispunjenjem mjerila u oblasti poljoprivrede, spremna za otvaranje pregovora i da može računati na punu podršku te zemlje tokom njenog predsjedavanja EU.

Ivanović je imao sastanak i sa šefom federalnog odsjeka za ekonomiju, obrazovanje i istraživanje Švajcarske, Johannom Schneider-Ammannom, na kojem je potvrđen značaj obrazovanja i istraživanja za brz i kvalitetan razvoj poljoprivrede.

“Saradnja u oblasti istraživanja i edukacije na nivou razmjene studenata biće jedan od prioriteta dalje saradnje sa Crnom Gorom, prema kojoj su svi naši kapaciteti za budući razvoj otvoreni“, poručio je Schneider-Ammann.

Glavne teme razgovora Ivanovića i makedonskog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mihaela Cvetkova, bile su nadogradanja postojećih struktura Agencije za plaćanje i razmjenu iskustava u procesu akreditacije.

Globalni forum za hranu i poljoprivredu okuplja predstavnike politike, industrije, akademskih i stručnih institucija, kao i civilnog društva iz cijelog svijeta.

Forum se održava u okviru najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i horticulture – Zelena nedjelja, na kojem će ove godine svoje proizvode i usluge predstaviti 1,7 hiljada izlagača iz 69 zemalja. Procjena je da će sajam i ove godine posjetiti najmanje 400 hiljada ljudi.

Bonus video: