MANS traže da se produži javna rasprava o izmjenama Zakona o stečaju

"S obzirom na to da se radi o jednom od sistemskih zakona koji ima ogroman uticaj na hiljade radnika ne samo državnih, već i privatnih preduzeća, bilo bi krajnje licemjerno da se postupak izrade zakona sprovede iza njihovih leđa i zainteresovane stručne javnosti"
66 pregleda 0 komentar(a)
stečaj, Foto: Reuters
stečaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 12:49h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu i Ministarstvo ekonomije da produže javnu raspravu o izmjenama Zakona o stečaju i organizuju okrugle stolove na kojima bi se razgovaralo o ponuđenim rješenjima.

Predstavnici MANS-a smatraju da bi takve okrugle stolove trebalo organizovati naročito na sjeveru Crne Gore, gdje je privreda uništena upravo kroz stečajne postupke.

"S obzirom na to da se radi o jednom od sistemskih zakona koji ima ogroman uticaj na hiljade radnika ne samo državnih, već i privatnih preduzeća, bilo bi krajnje licemjerno da se postupak izrade zakona sprovede iza njihovih leđa i zainteresovane stručne javnosti", saopštili su iz MANS-a i podsjetili da bi javna rasprava trebalo da traje do 25. januara.

Predstavnici MANS-a tvrde da je niz ponuđenih rješenja u Nacrtu zakona o stečaju veoma problematičan i njihovo usvajanje bi značilo dalje uništenje crnogorske privrede i rasprodaju vrijedne imovine u bescjenje, uz izostanak krivične odgovornosti stečajnih upravnika, koji su u proteklim godinama na hiljade radnika ostavili bez ičega i doprinijeli da egzistenciju ostvaruju preko socijalne pomoći.

U MANS-u smatraju posebno zabrinjavajućim što su neka od novih zakonskih rješenja osmišljena na način da se stečaj iskoristi kao model privatizacije preostalih velikih državnih kompanija, koje Vlada godinama ne uspijeva da proda.

Oni su podsjetili na primjer Jadranskog brodogradilišta iz Bijele, za koje Vlada otvoreno najavljuje prodaju kroz stečaj.

"Kada se ima u vidu novo rješenje u zakonu koje stečajnom upravniku daje mogućnost da proda imovinu kompanije, čak i ispod petine njene stvarne vrijednosti, samo na ovom primjeru je jasno koliko će to imati pogubne posledice", saopštili su predstavnici MANS-a.

Oni smatraju da je u javnu raspravu potrebno uključiti najširu javnost, prije svih radnike, s obzirom na to da slučaj Brodogradilišta nije usamljen i da je Kombinat aluminijuma (KAP) kroz stečaj bukvalno poklonjen nikšićkom biznismenu, Veselinu Pejoviću.

"Dosadašnja praksa pokazuje da su mnogi domaći tajkuni koristili stečaj i dolazili do vrijednih nekretnina, najčešće na dva načina. Oni su za male sume kupovali firme koje su već bile u stečaju ili su kroz kupovinu akcija na berzi postajali većinski vlasnici i onda pokretali stečaj", kazali su predstavnici MANS-a.

Oni su dodali da cilj novih vlasnika u oba slučaja nije bio ozdravljene firmi, već prodaja vrijednih nekretnina koje su kasnije otuđivali za milionske iznose i tako profitirali, dok su radnici ostajali bez posla i na ulici.

"Zbog svega toga neophodno je da se što šira javnost, a posebno oštećeni radnici, ali i oni koji bi na svom primjeru tek mogli da osjete štetnost predloženih rješenja, uključe u raspravu, kako bi se došlo do najboljih zakonskih odredbi, koje će prvenstveno štititi radnike", saopštili su iz MANS-a.

MANS je nedavno tražio od skupštinskog Odbora za antikorupciju da što prije razmotri inicijativu kojom se traži saslušanje resornih ministara o sprovedenim stečajnim postupcima na sjeveru i da istovremeno doprinese raspravi o rješenjima koje je predložila Vlada.

Bonus video: