Život u CG u nekim kategorijama skuplji nego u zemljama EU

100 pregleda 18 komentar(a)
Cijena života, Foto: Movehub
Cijena života, Foto: Movehub
Ažurirano: 17.01.2015. 21:55h

Sajt "Movehub" je analizirao gdje je najskuplje, a gdje najjeftinije živjeti a Crna Gora se po skupoći na listi nalazi ispred Poljske, i svih zemalja u regiji osim Hrvatske.

Prilikom računanja, u obzir su uzete razlike u cijenama namirnica, prevoza, usluga u restoranima, kao i troškova za struju, vodu i ostale komunalije. Najskuplja za život po ovom mjerenju je Švajcarska, a najjeftinija je Indija.

Mapa je napravljena na osnovu CPI (Consumer Price Index) koji obuhvata cijenu namirnica, troškove prevoza, cijene u restoranima različitih klasa i visinu izdataka koje građani moraju da izdvoje za račune. CPI Crne Gore je 48.09.

Što se tiče namirnica, upoređivane su cijene mesa, hleba, pirinča, jaja, voća, povrća i alkoholnih pića. Po cijeni namirnica Crna Gora se nalazi ispred Turske, Mađarske, Bugarske, Poljske, i svih zemalja regiona izuzimajući opet Hrvatsku.

Pod troškovima prevoza, autori mape su mislili na cijenu pojedinačne i mjesečne karte za gradski saobraćaj, cijene goriva, cijene taksija... Kada je u pitanju renta i tu je Crna Gora ispred Mađarske i zemalja regiona, opet bez Hrvatske.

Restorani su prema ovom indeksu skuplji nego u mnogim zemljama EU poput Poljske, Litvanije, Slovačke, Mađarske...

Bonus video: