Istrage o Franoviću još nema, zastoj između Luke i Komisije

Za lažno sastavljanje finansijskog izvještaja Krivičnim zakonikom previđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina
2085 pregleda 5 komentar(a)
Franović, Foto: Savo Prelević
Franović, Foto: Savo Prelević

Menadžment bivšeg direktora Luke Bar Zarije Franovića neće još odgovarati zbog prošlogodišnjeg lažiranog polugodišnjeg izvještaja o poslovanju te kompanije, jer su se, prema dostupnim informacijama „Vijesti“ iz nekoliko izvora, konačni izvještaji upućeni Komisiji za tržište kapitala “zagubili između Bara i Podgorice”.

Komisija za tržište kapitala, kako je “Vijestima” juče potvrđeno u toj instituciji, nije mogla da završi prošlogodišnju istragu u vezi sa pologudišnjim izvještajem i moguće manipulacije na berzi sa akcijama Luke Bar, jer ih novi Odbor direktora, kojim rukovodi Vojin Žugić, još nije obavijestio o konačnom nalazu vanredne revizije i usvojenom polugodišnjem izvještaju za 2018. godinu.

Iz menadžmenta Luke Bar, finansijski direktor Nenad Vujanović, rekao je, međutim, juče „Vijestima“ da su u posljednoj sedmici decembra, nakon održane sjednice Odbora direktora, ipak, poslali Komisiji za tržište kapitala „usvojeni šestmjesečni i devetomjesečni izvještaj o poslovanju za 2018. godinu“.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala dr Zoran Đikanović saopštio je juče da je ta institucija tražila izjašnjene Odbora direktora Luke Bar u vezi sa objavljenim izvještajem, ali i da od Odbora direktora “nisu dobili izjašnjenje koje bi uputilo u nalaz revizora niti u eventualne preduzete mjere samog Borda”.

“U međuvremenu, došlo je do promjene izvršnog direktora, a zatim i samog Odbora direktora Luke Bar”, saopštio je juče “Vijestima” Đikanović.

Franovićev menadžement prikazao dobit, a kasnije utvrđen gubitak: Luka Bar

Komisija, ipak, ne isključuje mogućnost da će okončati ovu istragu ukoliko u narednom periodu dobije sve tražene podatke.

Istraga je prošlog ljeta pokrenuta zbog javno saopštenog podatka (13. jula 2018. godine) bivšeg direktora Luke Bar Zarije Franovića, da će polugodišnja dobit Luke Bar biti veća od 600 hiljada eura,

Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) prijavila ga je potom Komisiji, koja ispituje da li je ta izjava imala za posljedicu manipulaciju na berzi i rast akcija Luke od 20 odsto.

Eksterna revizija, koju je angažovao predstavnik malih akcionara u Bordu Luke Aleksandar Jovović, utvrdila je da je umjesto polugodišnje dobiti od 600.000 eura, kojom se bivši direktor Franović javno hvalio, kompanija tokom prvog polugodišta ove godine zabilježila operativni gubitak od 54 hiljade eura, dok je stvarni polugodišnji gubitak, iznosio više od četiri miliona eura.

Za lažno sastavljanje finansijskog izvještaja i dovođenje u zabludu organa upravljanja u jednom privrednom društvu, Krivičnim zakonikom Crne Gore previđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Bivši direktor Franović je do posljednjeg dana angažmana na toj funkciji branio svoj polugodišnji izvještaj tvrdeći “da su lica odgovorna za finansijsko izvještavanje radila u skladu sa zakonom i pravilnikom o računovodstvenim politikama Luke Bar”, a da je polugodišnja dobit iznosila oko pola miliona eura.

On je smijenjen sa te funkcije početkom oktobra prošle godine. Naslijedio ga je kao v. d. direktora, privremeno, Dragan Nikezić, da bi u posljednjim danima prošle godine na funkciju izvršnog direktora bio imenovan Vladan Vučelić, visoki funkcioner DPS-a iz Podgorice.

Bonus video: