Krediti u francima za dan veći 20 odsto

Ako je nekome rata vrijedila 500 “švajcaraca”, prema jučerašnjem kursu ona je bila 416 eura, a prema današnjem je 490 eura što je rast od skoro 20 odsto
93 pregleda 4 komentar(a)
švajcarski franak, Foto: Reuters
švajcarski franak, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2015. 17:53h

Švajcarska centralna banka (ŠCB) odlučila je juče da odustalne od politike vještačkog održavanja franka, što je odmah dovela do njegovog rasta u odnosu na euro. Ta odluka će crnogorskim građanima koji imaju kredit obračunat u švajcarskoj valuti ponovo značajno povećati iznos rata.

Juče je jedan euro vrijedio 1,2 franka, a danas 1,02. U trenutku ukidanja odluke ŠCB kojoj je kurs bio zamrznut, franak je u odnosu na euro ojačao 29 odsto.

Ove kredite je 2007. i 2008. u Crnoj Gori odobravala samo Hipo Alpe Adria banka. Oni su nominalno odobreni u francima, ali su isplaćeni u eurima prema tadašnjem kursu. Uplate rate su takođe nominalno u francima, ali ih korisnici uplaćuju u eurima na sadašnji kurs.

Na primjer, ako je nekome rata vrijedila 500 “švajcaraca”, prema jučerašnjem kursu ona je bila 416 eura, a prema današnjem je 490 eura što je rast od skoro 20 odsto.

ŠCB je ranije odlukama držala kurs franka na minimalnom nivou od 1,2 za euro, ali to se juče promijenilo.

“Novi kurs eura i franka uvećaće mi mjesečnu ratu za kredit, što je neizdrživo. Posljednju ratu sam platila 550 eura, a kada sam uzela kredit u septembru 2007. godine, ona je bila 360 eura. Glavnica kredita je 80 hiljada, a ako bih ga danas zatvorila ona bi bila 100 hiljada, bez kamate. Prije nekoliko godina rata nam je čak dolazila do 770 eura, ali je pala nakon promjene kursa na oko 550 eura”, ispričala je “Vijestima” korisnica kredita.

Ovo je katastrofa: Dragan Senić, Foto: Savo Prelević

ŠCB je promjenu odluke da valutu ne veže za euro opravdala velikim padom eura u odnosu na ostale valute.

U podgoričkom Osnovnom sudu vodi se sudski postupak koji je u ime klijenta pokrenuo Centar za zaštitu potrošača (CEZAP). Oni traže da im se krediti obračunaju po kursu koji je bio na dan kada je banka odobrila kredit i da im se isplati sve što su preplatili. Hipo Alpe Adria banka nije pristala na taj predlog.

CEZAP zastupa stav da banka nije predočila klijentima sve štetne posljedice ovakvog kredita.

Predstavnik CEZAP-a Dragan Senić kazao je “Vijestima” da će se korisnici kredita sastati narednih dana kako bi vidjeli šta će raditi, kao i da očekuju ubrzanje sudskog postupka.

“Novi kurs će duplirati rate u odnosu na početne, što je katastrofalno. Ovo je velika pljačka građana”, rekao je Senić.

Hipo banka nudi konverziju i tvrdi da ne zarađuje

Iz Hipo Alpe Adria banke “Vijestima” je juče saopšteno da ne mogu da komentarišu situaciju na stranom tržištu valuta. Ponovili su da su klijentima na individualnoj osnovi na raspolaganju stoji konverzija franka u euro po kursu koji važi na dan konverzije. Hipo banka, koja je jedina u Crnoj Gori 2007. i 2008. imala tu vrstu kredita, nudi i produženje roka otplate, odobrenje grejs perioda, razmatranje visine stope redovne i zatezne kamate.

"Nijesmo ostvarili profit po osnovu kursnih razlika što smo dokumentovali u sudskom postupku. I za nas važe ista pravila kada je riječ o promjeni kursa kao i za klijente. I dalje smo otvoreni za razgovor, ali iskučivo na individualnoj osnovi", poručili su iz Hipo banke.

Iz banke su podsjetili na period kada su klijenti koji su imali kredite u CHF valuti bili u povoljnijem položaju i imali niže mjesečne rate od klijenata sa kreditima u domaćoj (EUR) valuti.

Zbog kredita sa ovakvom valutnom klauzulom ima sudskih sporova i u državama regiona protiv banaka.

Presude su bile u korist klijenata u BiH i Mađarskoj. Sudski sporovi se još vode u Srbiji i Hrvatskoj.

Hrvatsko udruženje Franak tražilo je juče hitan sastanak s hrvatskim ministrom finansija Borisom Lalovcem jer su ocijenili da će odluka ŠCB negativno uticati na dužnike koji imaju te kredite, prenijela je agencija Hina.

Bonus video: