Budva: Stotinu Rusa ne plaća porez

Budva će podnijeti više od 100 zahtjeva javnom izvršitelju za prinudnu naplatu poreza
76 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.01.2015. 07:05h

Opština Budva podnijeće više od stotinu zahtjeva javnom izvršitelju da prinudno naplati porez na nepokretnost, i to uglavnom za ruske državljene, kojima ne može dostaviti rješenje da izmire svoje obaveze.

Na ovaj korak lokalna uprava će biti prinuđena, kako bi naplatila porez na imovinu, jedan od najznačajnijih prihoda u opštinskoj kasi, jer je praktično „svezanih ruku“ kada je riječ o ruskim i ostalim stranim državljanima, koji imaju nekretnine na području metropole turizma.

A broj onih koji ne izmiruju svoju poresku obavezu, kako „Vijesti“ saznaju, prelazi stotinu. Činjenica de im je nemoguće lično uručiti rješenja o naplati poreza, jer mnogima je do adrese nemoguće doći. Zato je Sekretarijat za privredu i finansije, odlučio da potraži pomoć javnih izvršitelja.

Oko 1.000 ruskih državljna, na potezu od Jaza do Buljarice, vlasnici su stanova, apartmana, kuća ili vile, te zemljišne kompleksa ili placeva. Nažalost, mnogi od njih godinama i ne dolaze u Crnu Goru, a mnogi svjesno ili nesvjesno, ne izmiruju porez.

Sekretarijat za finansije je efikasnom naplatom poreza u proteklih nekoliko godina gradu omogućio finansijsku stabilnost.

Koliko je značajna naplata poreza svjedoči i podatak da se upravo od poreza ove godine očekuju prihodi veći nego od ubiranja komunalija. Podsjećamo da je Opština budžetom za ovu godinu na ime naplate raznih poreza planirala priliv u opštinsku kasu od 13,2 miliona eura, što je najveći budžetski primitak. Od naplate poreza na nepokretnost očekuje se prihod od čak 9,5 miliona eura.

Javni izvršitelji Budvi sa računa skinuli šest miliona eura

Opština Budva je dobro upoznata sa radom, prije svega efikasnošću javnih izvršitelja, te je njihov rad i te kako osjetila na „ svojoj koži“.

To potvrđuje i podatak, da je samo za proteklih pola godine iz svoje kase na ime raznih rješenja o prinudnoj naplati koji su razni povjerioci putem izvršitelja pokrenuli, opština Budva platila više od šest miliona eura i da joj je više puta bio blokiran račun.

Bonus video: