Jauković: Kavarić obećao da će ispoštovati dogovor sa radnicima Metalca

„Ministar nam je ponovio da radnici koji nemaju uslov za penziju ne mogu sada dobiti otpremnine već samo ako ih zakupac eventualno ne pozove da rade, što se sigurno neće desiti jer im je potrebna radna snaga. Otpremnine tim radnicima biće isplaćene i u slučaju da, recimo, budu angažovani jedno vrijeme, pa da im iz nekog razloga, pod uslovom da to ne bude krivica radnika, prestane radni odnos“, objasnio je Jauković
3 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2015. 13:42h

Prema riječima predsjednika Sindikata Metalca, Radisava Jaukovića, Ministarstvo ekonomije će ispoštovati sve što je dogovoreno sa radnicima tog preduzeća.

„Razgovarao sam sa ministrom Vladimirom Kavarićem oko izvršenja zaključaka koje smo sačinili kad je prekinut poslednji štrajk u Podgorici. Rekao je da će ispoštovati sve ono što smo tada precizirali“, kazao je Jauković.

Oni će narednih dana resornom ministarstvu dostaviti spisak svih bivših radnika Metalca kako bi bile regulisane obaveze po osnovu radnog staža koji im nije povezan tri godine. Od 93 radnika njih 60 je izmjenama zakona o PIO steklo uslov za penziju dok će ostalih 33 biti uposleno kod novog poslodavca, firme Iskra promont koja je zakupila nikšićku fabriku na period od godinu dana.

„Ministar nam je ponovio da radnici koji nemaju uslov za penziju ne mogu sada dobiti otpremnine već samo ako ih zakupac eventualno ne pozove da rade, što se sigurno neće desiti jer im je potrebna radna snaga. Otpremnine tim radnicima biće isplaćene i u slučaju da, recimo, budu angažovani jedno vrijeme, pa da im iz nekog razloga, pod uslovom da to ne bude krivica radnika, prestane radni odnos“, objasnio je Jauković.

Tako je, kako je objasnio, dogovoreno prilikom prekida štrajka – da se radnicima koji nemaju uslov za penziju obezbijedi posao, a da radni staž bude povezan svima, uključujući i 29 radnika koji su ranije otpušteni i kojima je isplaćen prvi dio otpremnina.

„Što se tiče penzionisanja izmjene i dopune zakona o PIO važiće do 15. marta. Očekujemo da u tom periodu mi koji ćemo u penziju dobijemo i one minimalne otpremnine od oko 1.000 eura“, kazao je Jauković.

Izgleda da svi radnici nijesu dobro razumjeli detalje postignutog dogovora jer su novinarima kazali da će sa radom početi tek kada im bude povezan radni staž i uplaćene otpremnine koje po Kolektivnom ugovoru iznose 10,7 hiljada eura.

Dejan Stablović, vlasnik Iskra promonta, najavio je početak proizvodnje za desetak dana. Kako je kazao prioritet u zapošljavanju imaće bivši radnici Metalca, ukoliko to oni budu željeli, a kasnije će biti mjesta i za nove radnike, jer će im, kada posao krene, trebati oko stotinu zaposlenih.

Radnici su 25.novembra 2013.godine počeli sa štrajkom tražeći isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje. Njima se duguje 19. zarada.

Privredni sud je potvrdio stečaj u Metalcu, nakon što je tu odluku nedavno poništio Apelacioni sud.

Bonus video: